"Povežimo Slovenijo." Foto: BoBo

Program njihovega povezovanja je ustava, zgled pa pozitivne prakse drugih držav, predvsem Avstrije.

Pobudnica in koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo je podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer, ki verjame, da lahko skupna lista na volitvah dobi vsaj 20 odstotkov glasov. Kot je dejala na današnji predstavitveni novinarski konferenci, je odziv na idejo zelo pozitiven. Predsednik Zelenih Andrej Čuš je prepričan, da bo šlo za zgodbo o uspehu.

Po njegovih besedah sta sodelovanje v gibanju potrdila izvršni odbor Zelenih in glavni odbor SLS-a. V vabilu na današnjo predstavitveno novinarsko konferenco pa so med tistimi, ki se dogovarjajo za sodelovanje, navedli tudi Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja, Celjsko županovo listo Bojana Šrota, listo koprskega župana Aleša Bržana in predsednika vladnega SMC-ja Zdravka Počivalška.

Bržan zanikal povezovanje

Koprski župan Aleš Bržan je na svojem profilu na Facebooku povezovanje zanikal. "Danes so me posamezni mediji omenili v novici o ustanovitvi gibanja Povežimo Slovenijo. Domnevam, da ste že sami uganili, da te navedbe ne držijo in da se tudi naša Lista Aleša Bržana z nikomer ne dogovarja za nastop na državnozborskih volitvah." Ob tem je dodal, da pa drži, da se želi ena izmed članic njihove liste pomeriti na državnozborskih volitvah, a se na to pot podaja samostojno.

Med posamezniki, ki so nastopili tudi v predstavitvenem videu gibanja, so med drugim tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča in svetovalec predsednika republike Ernest Petrič, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, predsednik medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Slovenije Luj Šprohar, pevec in skladatelj zabavne glasbe Oto Pestner ter judoistka Lucija Polavder.

Predsednik OZS-ja ne sodeluje v novem gibanju

Kot so v sredo sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), njihov predsednik Branko Meh ostro zavrača namigovanja o njegovem povezovanju in sodelovanju v novem gibanju Povežimo Slovenijo.

"Izjava predsednika Meha, da se je treba v Sloveniji povezovati in ne izključevati, je bila v predstavitvenem filmu omenjenega gibanja izrabljena. Izjava odraža njegov osebni pogled na to, da je treba preseči delitve v dobro državljanov in gospodarstva, kar pa nikakor ne pomeni, da je podpornik ali predstavnik novega gibanja," so zapisali na OZS-ju.

Poudarili so, da je OZS apolitična organizacija, ki podpira vse tiste, ki delajo v dobro slovenskega malega gospodarstva, in da predsednik Meh ni član nobene stranke in se strankarsko ne opredeljuje.

Video: Gibanje je izdalo predstavitveni posnetek

Čuš: Povezujemo različne

Kot je dejal Čuš, v gibanje Povežimo Slovenijo vabijo ljudi različnih svetovnonazorskih opredelitev in razmišljanj. V zadnjih dneh in tednih so zato potekali številni pogovori.

Čuš je po sporu s SDS-jem odšel med Zelene, ki jih zdaj predstavlja. Foto: BoBo
Čuš je po sporu s SDS-jem odšel med Zelene, ki jih zdaj predstavlja. Foto: BoBo

Poudaril je, da je po njihovem mnenju negativizma in negativnih stvari dovolj. "Verjamem, da smo Slovenci zelo solidaren narod, vedno znamo stopiti skupaj, edino politika je tista, ki nas po nepotrebnem deli. Zato prihaja do veliko razočaranj, nelagodja, po drugi strani to prinaša tudi situacijo, ko kar vsak drugi državljan ne gre na volitve, niti ne pomisli, da bi šel," je dejal.
Pojasnil je, da želijo slovensko politiko zato spodbuditi k sodelovanju in dati podporo dobrim predlogom, ne glede na to, od kod pridejo, ter omogočiti prostor ne le političnim strankam, ampak tudi civilni družbi, pa naj gre za socialno ogrožene skupine, športnike, podjetnike, mlade ali upokojence ...

Ob tem, da so zelo različni, je to, kar jih povezuje, slovenska ustava, v izvedbenem smislu pa tudi dobre prakse iz sosednje Avstrije, je pojasnil predsednik SLS-a Marjan Podobnik. Verjame, da bodo mnogi, predvsem mnogi, ki doslej niso šli na volitve, v tem videli priložnost, da podprejo tako povezovanje, "da delujemo za tako državo, kot smo si jo predstavljali pred 30 leti".

Čuš je pri tem poudaril, da niso "neka zgodba od drugih ali iz kakšnih kleti". Ponudili bodo tudi svojega kandidata za mandatarja, s čimer želijo "preseči to, kdo je za koga in kdo proti komu, ne le pred volitvami, ampak tudi po njih".

Predstavitev gibanja Povežimo Slovenijo

Pivčeva bo ustanovila svojo stranko

V vabilu na novinarsko konferenco so med tistimi, ki se dogovarjajo za sodelovanje, navedli tudi nekdanjo predsednico DeSUS-a Aleksandro Pivec, a je ta sporočila, da z ekipo končuje aktivnosti za ustanovitev stranke, ki je predvidena po izboljšanju zdravstvene situacije v državi, ko bodo lahko organizirali ustanovni kongres. V tej fazi se ne povezujejo z nobeno drugo politično stranko.

"Vsakršno namigovanje o priključevanju in povezovanju s katero koli drugo politično stranko ni resnično in ga kot takega zavračamo. Naša želja je samostojno delo in povezovanje tistih ljudi, ki želijo proaktivno sodelovati v zagotavljanju boljše Slovenije in življenja v njej. Pozdravljamo pa povezovalno politiko," je sporočila ekipa Pivčeve.

Dobra država skeptična do pobude

V stranki Dobra država so pojasnili, da jim je bila pobuda Povežimo Slovenijo neformalno predstavljena v prejšnjih tednih, a "brez sodelujočih, programa, ciljev". "Podpiramo vse pobude, ki razbijajo trenutno levo-desno polarizacijo, ne podpiramo pa ljudi, struktur, ki so vpletene v koruptivna dejanja, predvsem pa ne podpiramo pobud, ki nimajo programa, ključnih točk morebitnega sodelovanja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nastalo novo gibanje Povežimo Slovenijo