Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je navedla Janja Sluga, je bila zadnja seja sveta SMC-ja vodena predstava, "v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja". Zelo povedno je po njenem mnenju tudi imenovanje Andreja Čuša, "ki celo hodi na strankarske dogodke", za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.

"Na to sem na seji sveta opozarjala, in točno to se zdaj dogaja. Zato ne vidim nobenega smisla sodelovati pri taki predstavi," je dodala Janja Sluga.

Po Zorčičevih navedbah se je Počivalšek, ne da bi kogar koli v stranki obvestil in mimo statuta, že dogovoril za sodelovanje z drugo stranko in na ministrstvu na zaupanje zaposlil njenega predsednika Čuša. Čuš je predsednik stranke Zeleni Slovenije. Ta seja sveta bo torej samo predstava za javnost, je svojo neudeležbo na seji utemeljil Zorčič.

Počivalšek je na te očitke odgovoril, da dogovorov v ozadju ni, saj bo o tem, s kom se bodo povezovali, odločali organi stranke. Avtonomija vsakega ministra v vseh vladah pa po njegovih besedah je, da si državne sekretarje izbira sam. To je storil tudi sam "zaradi vsebin, ki jih je treba na našem ministrstvu nasloviti, posebej v povezavi z evropskimi strukturnimi skladi, kjer so dolžni upoštevati zeleno, krožno in digitalno".

Nova poslanska skupina?

Počivalšek je bil ob prihodu na sejo v izjavi novinarjem kritičen do tega, da sta Sluga in Zorčič prek medijev povedala, da se sestanka ne bosta udeležila. Kot je dejal, ga ta odločitev žalosti. Pri tem gre po Počivalškovih ocenah za nespoštovanje organov stranke, ne pa za nespoštovanje njega ali članov sveta. "Razumem na neki način razočaranje, ker za svoja stališča v svetu stranke nimata podpore. Na drugi strani pa bi si želel, da bi vsa odprta vprašanja prediskutirali na organih stranke," je ocenil.

Medtem pa Sluga in Zorčič nista odgovorila na vprašanje, o katerem se zadnje dni glasno ugiba, ali nameravata zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Ob njiju se omenja tudi poslanec Branislav Rajić, ki pa ni bil dosegljiv za odgovor na vprašanje, ali se bo udeležil seje sveta in ali razmišlja o odhodu iz poslanske skupine.

Sorodna novica Pat na čistini

Počivalšek: Treba se bo odločiti

Pomenljivo je tudi kritično stališče Sluge in Rajića glede ministra za kulturo Vaska Simonitija. Tako Sluga kot Rajić in Zorčič so interpelacijo podprli. Na to se je s tvitom odzval predsednik stranke Počivalšek, ki je zapisal: "Glasovanje o interpelaciji je pokazalo, da opozicija še vedno nima glasov za rušenje vlade. Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli navkljub koalicijski pogodbi, pa se bodo morali odločiti, ali se še vidijo v naši stranki ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti."

Po seji je Počivalšek dejal, da gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. "Enotni smo si, da bomo skupaj delali na tem, da s stranko na prihodnjih volitvah dosežemo čim boljši rezultat," je povedal Počivalšek. Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina, je povedal Počivalšek in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej niso sprejemali sklepov glede omenjenih treh poslancev.

Na vprašanje, do kdaj pričakuje njihovo odločitev, je odgovoril, da je to njihova stvar in jih ne bodo čakali. "Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredil. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: "To bomo videli. Pustimo se presenetiti."

Zorčič je po podpori interpelaciji zapisal, da v koalicijski pogodbi med drugim piše, da temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva in da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje. "Ampak leto dni kasneje je nekaterim pomembno zgolj določilo o glasovanju na interpelacijah," je poudaril v odzivu na Twitterju.

Poslanec Jurij Lep, ki je že napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS-a, je v sredo potrdil, da se z Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Svet SMC-ja o prenovi

Potem ko je svet SMC-ja pred dvema tednoma razpravljal o delovanju koalicije in položaju predsednika Počivalška, so tokrat govorili o prenovi SMC-ja in pripravah na volitve. Na prejšnji seji so sklenili, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, Počivalšku pa so naložili prenovo stranke. Zorčič, Sluga in Rajić sklepa tedaj niso podprli.

Počivalšek je še napovedal, da bodo v skladu s sklepi stranke svoje delo nadaljevali tako, kot so se na zadnjem srečanju dogovorili. Po njegovih besedah so ugotovili, da verjamejo v to, da bodo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, torej v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in v lokalnih odborih, naredili tisto razliko, ki je po njegovem mnenju potrebna, da pokažejo nov obraz stranke.

Govorili so tudi o povezovanju SMC-ja. V vsakem primeru je po Počivalškovih besedah največ besed namenjenih združevanju liberalnega centra parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah, je napovedal. Ob tem je poudaril, da bo o vseh teh zadevah odločal svet stranke, po potrebi pa bodo za ta namen sklicali tudi kongres.

Trenja v SMC-ju se nadaljujejo
Komentar Počivalška o razmerah v stranki SMC