Mesto predsednika DZ-ja bo v novi vladi predvidoma zavzel Igor Zorčič. Foto: SMC
Mesto predsednika DZ-ja bo v novi vladi predvidoma zavzel Igor Zorčič. Foto: SMC

Stranka SMC je tudi uradno potrdila, da je njen kandidat za predsednika DZ-ja Igor Zorčič, sicer dosedanji vodja poslanske skupine. Novico je v izjavi, objavljeni na Twitterju, potrdil predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Zorčič bo na funkciji zamenjal Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za predsednika vlade odstopil.

Iz Levice so sporočili, da Zorčiča ne bodo podprli.

Državni zbor bo na četrtkovem nadaljevanju redne seje med mandatno-volilnimi zadevami odločal tudi o Zorčičevi kandidaturi, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v parlamentu.

Počivalšek: To je zaveza s Slovenijo

Nova vladna koalicija ni pakt s hudičem, je zaveza s Slovenijo, je v zapisu na Facebooku izpostavil predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ve tudi, da je veliko tvegal, ko se je trudil za dogovor o novi koaliciji s strankami SDS, NSi in DeSUS ter ko ni poslušal "programiranega dela politike, ki je z enim odstopom želela znova spraviti na kolena vso državo".

Prepričan pa je, da bi mnogo več tvegal, če bi popustil želji po "novi politični predstavi par excellence" in pozabil na to, kar mu ljudje tako radi rečejo: "Zdravko, bodi pameten!"

Vsem, ki se zadnje tedne vanj usmerili na "stotine očitkov", v dokaj osebnem zapisu na Facebooku odgovarja, da je odrasel v okolju, kjer so se morali za vsak dinar, pozneje tolar in zdaj evro, bistveno bolj potruditi kot ljudje v večjih mestih in središčih.

"Vem, kaj pomeni ustvarjati z lastnim znanjem in lastnimi rokami. Zgodbe, katerih del sem bil, so zelo vplivale na podobo mojih domačih krajev. Če bi jih delal z egoistično računico, ne bi imel možnosti popravnega izpita. Moji ljudje bi me zavrgli," je navedel Počivalšek. Dodal je, da so temelji njegove "ustave" delati pošteno, delati skupaj in delati z mislijo na posledice.

Enako je, kot je izpostavil, v politiki. Spomnil je, da je leta 2018 na državnozborskih volitvah kandidiral s programom potreb ljudi v Obsotelju in dobil 19 odstotkov njihovih glasov, največ od vseh kandidatov SMC-ja. "Ti ljudje so me 'poslali' v Ljubljano zato, da bi naredil nekaj dobrega in ne zato, da bi se šel visoko politiko," je zapisal.

"Danes od mene pričakujejo isto in v tem, da sem se sposoben pogovarjati z ljudmi drugačnih nazorov, ne vidijo ukrivljene hrbtenice, temveč močan značaj. Znan sem po tem, da raje delam, kot govorim. Raje poslušam, kot prepričujem. Zato mi je tuje v kamere in mikrofone pojasnjevati vsako svojo odločitev," je še dodal.

Sestavljanje ministrske ekipe v teku

Kaj sledi po izvolitvi predsednika vlade Janeza Janše?

Kot je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar, je trenutna naloga Janeza Janše, da predlaga ministre. Vlado bo imel, ko bo državni zbor potrdil najmanj dve tretjini njegovih ministrskih kandidatov.

Sorodna novica Kdo naj bi bili ministri v novi Janševi vladi?

Poslovnik določa, da morajo biti kandidati zaslišani pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Najprej v treh in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi predloga. To pomeni, da bodo zaslišanja v državnem zboru že prihodnji teden. Če kateri izmed kandidatov ne bi dobil podpore, lahko predsednik vlade v treh dneh po prejemu poročila pristojnega odbora kandidaturo umakne in predlaga drugega kandidata, lahko pa tudi vztraja.

Državni zbor glasuje o ministrski ekipi v svežnju, in to z javnim glasovanjem in navadno večino. To naj bi se zgodilo do 20. marca. Dokler ne bosta imenovani najmanj dve tretjini ministrov, bodo tekoče posle vlade še naprej opravljali Marjan Šarec in ministri njegove vlade.

Janša nabira seznam kandidatov

Kandidatna lista ministrov v novi vladi se polni. Mandatar za sestavo vlade in predsednik SDS-a Janez Janša se na to temo sestaja s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. Tako je že dobil nekatera imena ministrskih kandidatov, čeprav vsi postopki potrjevanja v strankah še niso končani.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je v izjavi v DZ-ju po srečanju z Janšo povedala, da so oddali imena kandidatov za dve ministrstvi, vodenje katerih jim po razrezu pripada. Znano je, da bo sama ostala ministrica za kmetijstvo, vodenje resorja za zdravstvo pa bo prevzel Tomaž Gantar.

Kandidata za vodenje novega urada za demografska vprašanja pa še nimajo. Urad naj bi po njenih besedah ustanovili takoj oziroma naj bi že na prvi seji vlade začeli postopke za spremembo uredbe za njegovo ustanovitev.

Kot je dejala Pivčeva, pravo ime iščejo intenzivno, iščejo strokovnjaka, če ga bodo našli med člani stranke, pa "toliko bolje". "Prepričana sem, da bomo tam potrebovali enega najboljših kandidatov, ker bo zahtevalo zelo hitro organiziranost, treba se bo hitro lotiti vprašanj in v čim krajšem obdobju bo treba pokazati prve rezultate," je dejala.

NSi bo v novi vladi zasedel tri resorje. Na čelu ministrstva za obrambo si stranka želi svojega predsednika Mateja Tonina, poslanec Jernej Vrtovec pa bo po njihovem predlogu prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Ministrstvo za delo naj bi po zadnjih informacijah prevzel Janez Cigler Kralj, ki je trenutno strokovni sodelavec poslanske skupine. Formalno mora kandidaturo sicer potrditi še izvršilni odbor stranke na dopisni seji, ki bo trajala do četrtka, a težav pri potrjevanju ni pričakovati. Cveto Uršič, ki se je sprva omenjal kot mogoč minister za delo, pa bi utegnil postati državni sekretar.

SMC pa bo vodil štiri ministrske resorje in dobil mesto predsednika DZ-ja. Kandidat zanj bo Zorčič, je potrdil predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Sam ostaja na čelu ministrstva za gospodarstvo.

Stranki glede na koalicijsko dogovorjeni kadrovski razrez pripada še vodenje ministrstev za izobraževanje, za pravosodje in za javno upravo, a kandidatov uradno še niso razkrili. Vodenje ministrstva za pravosodje je bilo ponujeno Lilijani Kozlovič, ministrstvo za izobraževanje bi lahko prevzela vodja poslanske skupine v preteklem mandatu Simona Kustec ali dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec. Za vodenje ministrstva za javno upravo pa se v nekaterih medijih omenjata nekdanja poslanka Urška Ban in direktor Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Roberta Celca. Ta je za portal Pomurec.com v torek zvečer potrdil, da mu je bila kandidatura ponujena, a se o njej še ni odločil.

Imena, ki se omenjajo kot kandidati za ministrske položaje (odebeljene so potrdile stranke predlagateljice, neodebeljena imena so neuradna):

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in športSMCSimona Kustec, Mitja Slavinec

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

NSiJanez Cigler Kralj
Ministrstvo za infrastrukturoNSiJernej Vrtovec
Ministrstvo za obramboNSiMatej Tonin
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoDeSUSAleksandra Pivec
Ministrstvo za notranje zadeveSDSAleš Hojs
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijoSMCZdravko Počivalšek
Ministrstvo za okolje in prostorSDSAndrej Vizjak
Ministrstvo za financeSDSAndrej Šircelj
Ministrstvo za zdravjeDeSUSTomaž Gantar
Ministrstvo za kulturoSDSDamjan Damjanovič
Ministrstvo za javno upravoSMCUrška Ban, Robert Celec, Janja Sluga
Ministrstvo za zunanje zadeveSDSAnže Logar
Ministrstvo za pravosodjeSMCLilijana Kozlovič
Služba vlade za razvoj in EU-kohezijsko politikoSDSZvone Černač
Urad za Slovence v zamejstvu in po svetuSDSDamijan Terpin, Miro Petek
Urad za demografijoDeSUSUroš Prikl
Predsednik državnega zboraSMC Igor Zorčič

LMŠ zanima nadzor javnih financ

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović. Foto: Televizija Slovenija
Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović. Foto: Televizija Slovenija

MŠ se s predvidenim imenovanjem nove vlade seli v opozicijo. V poslanske klopi bo sedel tudi odhajajoči premier Marjan Šarec. Kot je pojasnil Brane Golubović, ki ostaja vodja poslanske skupine, se bodo glede dveh ključnih komisij, ki so v rokah opozicije, dogovorili vodje opozicijskih poslanskih skupin. "Nas vsekakor zanima vodenje komisije za nadzor javnih financ in članstvo v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs)," je pojasnil.

Povedal je tudi, da ga vodenje komisij ne zanima. Prav tako nobenega delovnega telesa ne bo vodil Šarec, bosta pa oba člana delovnih teles.

Golubović je še pojasnil, da so z drugimi strankami, ki bodo v opoziciji, pripravljeni na sodelovanje pri nekaterih ključnih zadevah. To so tudi odgovorili SD-ju na poziv njegovega predsednika Dejana Židana, ki je tudi nanje naslovil pisno pobudo za dogovor o koordinaciji in načinu sodelovanja. Pripravljeni so na sestanek o sodelovanju, na odgovor pa še čakajo. A je vodja poslancev LMŠ-ja obenem pojasnil, da pa ne bodo "opozicija, ki bi potrebovala vodjo opozicije, ampak se bomo usklajevali na podlagi sodelovanja pri večjih projektih".

Nova vlada bo vsekakor imela dovolj dela in tudi dovolj težav za reševanje. Sodili pa jo bodo po dejanjih, je v izjavi ob robu odprtja sejma Dom dejal odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec.

Se je pa dotaknil nekaterih napovedi v torkovem Janševem govoru v DZ-ju. "Zanimivo je, da je bila omenjena višja prispevna stopnja za zdravstvo. To me veseli, kajti ko smo to omenjali mi, je bilo vse narobe," je dejal in ugotavljal, da kar naenkrat tudi migracije niso težava in so že 50 let enake. Šarca veseli, "da se dogajajo preobrati, kaj od tega bo res, bomo pa videli", je še menil.

Sicer pa po njegovih besedah vse poteka po pričakovanjih. Hitrost sestavljanje koalicije po njegovem mnenju "kaže, da so bili že prej tudi kaj dogovorjeni, da se niso čisto naključno srečali". Odstopa ne obžaluje, saj, kot pravi, ni imel kakšne druge izbire. Kot je dodal, je bil ne nazadnje Janez Janša zmagovalec volitev, po katerih so vlado sestavili zato, ker so pač vsi rekli, da z Janšo v koalicijo ne gredo. "In je zdaj pač dobil priložnost, kakršno so mu ponudile volitve. Ko bodo nove volitve, bomo šli na volitve, se pomerili in bodo ljudje odločali. Tako je pač v demokraciji," je dejal Šarec.