Janša je prepričljivo že tretjič postal predsednik vlade. Foto: BoBo
Janša je prepričljivo že tretjič postal predsednik vlade. Foto: BoBo

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Gregor Drnovšek, naj bi koalicija po odstopu Dejana Židana v sredo najprej vložila predlog za novega predsednika državnega zbora, o njem bodo nato glasovali že v četrtek, ko si bodo glede na novo razporeditev moči v parlamentu stranke razdelile tudi članstva v posameznih parlamentarnih odborih in komisijah.

Sorodna novica Janez Janša novi predsednik vlade, dobil je 52 poslanskih glasov

Glede predsednika državnega zbora naj skrivnosti tako rekoč več ne bi bilo, najresnejši kandidat ostaja vodja SMC-jeve poslanske skupine Igor Zorčič – Zdravko Počivalšek ga je danes, denimo, poimenoval kar "javna skrivnost". SMC-jevi kandidati za ministre naj bi bili poleg Počivalška, ki bo seveda obdržal gospodarski resor, še Lilijana Kozlovič za pravosodje, Mitja Slavinec za javno upravo in Simona Kustec za šolstvo.

V NSi-ju so že včeraj na izvršilnem odboru stranke kot ministrska kandidata potrdili Mateja Tonina (obramba) in Jerneja Vrtovca (infrastruktura), kandidata za ministra za delo pa naj bi neuradno sicer že imeli, a se bodo o njem na dopisni seji še enkrat odločali člani izvršilnega odbora, tako da naj bi bil njihov nabor kandidatov uradno znan v sredo popoldne.

V DeSUS-u presenečenj ne gre pričakovati, Aleksandra Pivec bo ostala ministrica, zdravstveni resor bi prevzel Tomaž Gantar, Urad za demografijo – ko bo ustanovljen in bo imel sedež v Mariboru – pa naj bi vodil njihov vidni član s Štajerskega Uroš Prikl.

V SDS-u ostaja sicer še nekaj neznank, je pa pomenljiva današnja Janševa izjava, da bodo njihovi kandidati predvsem tisti, ki že imajo izkušnje iz preteklih vlad in pa tudi iz prvega predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu.

Kdo bodo novi ministri in predsednik parlamenta?

Pričakovati je, da bi bil seznam ministrskih kandidatov v državni zbor vložen že do konca tega tedna. Če bo res, nato sledijo zaslišanja kandidatov pred resornimi odbori, polnooperativno vlado pa bi po predvidevanjih lahko dobili v ponedeljek, 16., ali v torek, 17. marca, zaključuje Drnovšek.