Odgovore o Cimosu želijo tudi v DZ-ju. Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor
Odgovore o Cimosu želijo tudi v DZ-ju. Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor
Franc Jurša
Franc Jurša dvomi o načrtu B za reševanje Cimosa. Foto: Borut Živulović/BoBo
Cimos
Po umiku Italijanov usoda okoli 4.000 zaposlenih visi na nitki. Foto: BoBo

O tem, zakaj je italijanski sklad Palladio Finanziaria odstopil od nakupa Cimosa, po Jurševih besedah v koaliciji nimajo informacij. "Dvomim, da je Cimos mogoče na takšen način reševati," je priznal glede načrta B, po katerem naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) za nekaj let vstopila v lastništvo družbe ter jo poskušala prestrukturirati in prodati. Po njegovih besedah morajo odgovorni povedati, ali je to mogoče ali ne, sam pa ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška ne vidi kot glavnega krivca, da je posel padel v vodo.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da informacije o Cimosu pričakujejo zlasti na delovnih telesih DZ-ja v prihajajočem tednu. Poudarila je, da kot poslanci nimajo nikakršnih neposrednih pristojnosti v povezavi s prodajo podjetja. Vendar si je koalicija enotna, da je treba narediti vse za to, da se delovanje Cimosa nadaljuje nemoteno in da se ohranijo delovna mesta ter nadaljujejo "dobri trendi poslovanja Cimosa, ki ga opažamo v zadnjih mesecih", je dodala Kustec Lipicerjeva. Cimos je sicer lani imel 317,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 75,4 milijona evrov manj kot leto prej, in 10 milijonov evrov čiste izgube.

Kustec Lipicer: Odgovornost je treba iskati v preteklem vodenju
Jasna je bila tudi pri vprašanju odgovornosti za položaj Cimosa. Po njenem mnenju bi morali za razmere odgovarjati tisti, ki so jih povzročili, kar pa zanesljivo ni zdajšnja vodstvena in politična garnitura. Spomnila je na to, kdaj se je problematika intenzivirala do točke, ko sta tedanja oblast in DUTB vstopala v reševanje Cimosa, to je v obdobju 2012 in v letu 2014 tik pred nastopom zdajšnje vlade. Po mnenju Kustec Lipicerjeve so za nastale razmere odgovorni tedanji nadzorni sveti pristojnih institucij.

Da potrebujejo dodatne informacije o načrtih s Cimosom, se strinja tudi glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič. Vsekakor je treba zadevo zapeljati v smeri, da jim ne bodo čez čas očitali, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč podjetju in "bomo ljudem obljubili nekaj, kar ne bo uresničeno", je poudaril.

Na vprašanje, ali bodo za nastali položaj zahtevali odgovornost, pa je odgovoril, da je zdaj treba najprej najti rešitev oz. odgovor, kaj narediti s to družbo. Zatem pa na podlagi informacij, kako so potekali pogovori, kaj je bilo v ozadju in zakaj je nastala ta situacija, doreči, kako naprej.

V Nemčiji mirijo partnerje
V Frankfurtu pa so se danes glede prihodnjega sodelovanja s Cimosom sestali predstavniki DUTB-ja, Slovenskega državnega holdinga, uprave Cimosa in največjih poslovnih partnerjev koprske družbe.

V DUTB-ju so po sestanku zagotovili, da so poslovni partnerji Cimosa pripravljeni nadaljevati sodelovanje.