Cerarjev SMC je še vedno na vrhu glede podpore, vlada pa ima na začetku nekaj slabšo oceno kot sta jo imela v takem obdobju vladi Alenke Bratušek in Janeza Janše. Foto: BoBo
Cerarjev SMC je še vedno na vrhu glede podpore, vlada pa ima na začetku nekaj slabšo oceno kot sta jo imela v takem obdobju vladi Alenke Bratušek in Janeza Janše. Foto: BoBo

Napovedi nove vlade o varčevanju in težavnem prihodnjem letu se očitno niso odrazile na podpori vodilni stranki SMC. Po anketi Dela jo namreč podpira 24,7 odstotka vprašanih.

Tako ohranja SMC prepričljivo vodstvo pred SDS-om, ki ima 10,9-odstotno podporo, sledi pa mu SD z 9,2 odstotka. SD-ju podpora raste že tretji mesec zapored.

Delo navaja, da so v prejšnjem mesecu skoraj vse stranke pridobile podporo. Razmerja med političnimi strankami se tako dobre tri mesece po predčasnih parlamentarnih volitvah niso spremenila.

Na četrtem mestu je ZL s 5,7-odstotno podporo, sledita NSi (5,2 odstotka) in DeSUS (4,5 odstotka). Popravil se je tudi SLS s 3,6-odstotno podporo, pridobilo pa je celo Zavezništvo AB. Praktično z ničle v preteklem mesecu je skočilo na 1,1-odstotno podporo.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 6. in 9. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 650 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Vlada s slabšo oceno kot prejšnja v istem obdobju
Anketiranci so vladi ob začetku dela podelili srednjo oceno 2,69, kar je sicer bistveno več, kot je mesece pred tem dobila vlada Alenke Bratušek, zanimivo pa je, da je tokratna ocena vlade Mira Cerarja nekoliko nižja od ocene, ki je je bila deležna vlada Alenke Bratušek, ko je nastopila mandat.

Pred letom in pol je takratna vlada dobila srednjo ceno 2,87, vlada Janeza Janše, ki je nastopila mandat februarja 2012, pa je dobila začetno srednjo oceno 2,73. Zrasla je tudi ocena dela DZ-ja, ki je dobil srednjo oceno 2,52.

Cerar ni več najbolj priljubljen
Na lestvici priljubljenosti politikov predsednik vlade Cerar po štirih mesecih ni več na vrhu lestvice, ampak je padel na tretje mesto. Prehitela sta ga Borut Pahor, ki je znova na vrhu, in Janez Potočnik, z največjim povečanjem ocene.

Dejan Židan je četrti, Danilo Türk peti in Luka Mesec pa šesti. Največjega znižanja ocene je bil deležen Andrej Vizjak, na repu barometra pa sta Igor Šoltes in Alenka Jeraj. Z lestvice bosta izpadla Alenka Bratušek in Zoran Janković, nanjo pa se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič.

Drugačen razpored po Slovenskem utripu
Tudi po anketi Slovenski utrip, ki jo opravlja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, SMC ohranja prvo mesto med strankami. Anketa kaže, da bi ga volilo 18,2 odstotka vprašanih, SDS bi volilo 9,2, DeSUS pa sedem odstotkov.

Na četrtem mestu je SD, ki bi ga volilo 4,6 odstotka vprašanih, sledijo pa SLS (3,2 odstotka), NSi (3,1 odstotka), ZL (trije odstotki), PS (1,5 odstotka), SNS (0,5 odstotka), Solidarnost (0,2 odstotka), DL (0,1 odstotka). Pri Zavezništvu Alenke Bratušek je podpora komaj zaznavna.

Telefonsko anketo je Fakulteta za uporabne družbene študije izvedla med 6. in 10. oktobrom, v njej pa je sodelovalo 906 anketirancev.


Petina ne bi volila nobene stranke

17,5 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, 21,6 odstotka jih ne bi volilo nobene, 2,9 odstotka bi jih volilo katero drugo stranko, 7,4 odstotka pa jih ne bi šlo volit.

Pri upoštevanju samo tistih, ki so dejali, da bi volili katero od omenjenih ponujenih strank, bi SMC volilo 36 odstotkov vprašanih, SDS 18,1 odstotka, DeSUS pa 13,8 odstotka. SD bi dobil 9,1 odstotka, SLS 6,4, NSi 6,1, ZL 5,9, PS 3, SNS 1,1, Solidarnost 0,5, DL in Zavezništvo Alenke Bratušek pa po 0,1 odstotka vprašanih.

Ministrska ekipa srednje zadovoljiva
Glede zadovoljstva z ministrsko ekipo je 36,6 odstotka vprašanih odgovorilo, da so srednje zadovoljni. Nezadovoljnih je 18 odstotkov, zelo nezadovoljnih pa 16,6 odstotka. 11,1 odstotka jih je zadovoljnih, 1,8 odstotka pa zelo zadovoljnih. 15,8 odstotka jih na to vprašanje ni znalo odgovoriti.

Skoraj pol vprašanih, 48,4 odstotka, je prepričanih, da vlada ne bo zdržala do konca mandata, o nasprotnem jih je prepričanih 37 odstotkov. 14,6 odstotka jih ne ve, ali bo zdržala ves mandat ali ne. Sedanje vlade ne podpira 47,1 odstotka vprašanih, podpira pa jo 41,5 odstotka.