Zabojniki z ločenimi odpadki so postali vir zaslužka za iznajdljive zmikavte. Foto: MMC RTV SLO
Zabojniki z ločenimi odpadki so postali vir zaslužka za iznajdljive zmikavte. Foto: MMC RTV SLO
Snaga varuje kontejnerje

Cene starega papirja so na trgu v zadnjem času močno narasle, kar s pridom izkoriščajo tudi nepridipravi, je za TV Dnevnik poročala Ana Gajič. Za tono je namreč mogoče dobiti tudi več kot 90 evrov.

"Mi smo ocenili, da na letni ravni, če bi se trendi tako nadaljevali, izgubljamo med 100 in 150.000 evrov. To je veliko. Nemalokrat je podrt tudi zabojnik, kartoni ležijo naokoli, mi pa moramo priti na lokacijo, intervenirati, počistiti in včasih tudi popraviti zabojnik," pravi direktor Snage Janko Kramžar. Zato so se odločili ukrepati tako, da na tatove po novem prežijo kar varnostniki.
Varnostniki uspešnejši od policije
Policija je obravnavala, ne le v Ljubljani, tudi drugod po Sloveniji, že več primerov, a so proti tatovom nemočni, saj jih brez predloga Snage ne morejo preganjati. Uspešnejši so bili najeti varnostniki, ki so v dveh mesecih med krajo zalotili kar 44 ljudi in jih kazensko ovadili. Storilci so bili tako moški kot ženske. Če jim bodo kaznivo dejanje le dokazali, jim grozi denarna kazen ali zapor do enega leta.

Domen Vivod, lastnik družbe za varovanje BBR Security, je ob tem izrazil mnenje, da so taka dejanja "malodane družinski posel", saj storilci iščejo neki dodaten vir zaslužka in pri tem polnijo dostavna vozila z odpadnim papirjem.

Snaga varuje kontejnerje