Predlog novele zakona, ki ga je vložila Slovenska nacionalna stranka, v poslanskih skupinah še preučujejo. Foto: EPA
Predlog novele zakona, ki ga je vložila Slovenska nacionalna stranka, v poslanskih skupinah še preučujejo. Foto: EPA
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič, ki si je ob razglasitvi rezultatov prvega kroga volitev takole prižgal cigaro, pravi, da v državnem zboru nikoli ne veš, kje boš dobil zagovornike. Foto: RTV SLO
Esmeralda Canjuga Vidmar
Esmeralda Canjuga Vidmar se s predlogom strinja, v mislih pa ima tudi nekatere svoje dopolnitve. Foto: RTV SLO

Kot je znano, predlog zakona med drugim določa, da bi se lokali, manjši od 100 kvadratnih metrov, lahko sami odločili, če bodo kadilski ali ne, predvideva pa tudi uvedbo "tobačnega evra", ki bi vse tobačne izdelke podražil za en evro.

Opozicija še brez jasnih stališč
V poslanski skupini Zares so za MMC povedali, da predloga še niso povsem proučili, da pa bodo poslanci najverjetneje glasovali različno. Iz poslanske skupne SD pa so nam sporočili, da se še dogovarjajo, v katerih delih predlagano novelo podpreti.

Pri LDS-u še niso opredeljeni, saj stališče poslanca Guliča ni tudi stališče celotne poslanske skupine.

Koalicijske poslanske skupine proti
Kot je za MMC povedal poslanec Ivan Grill, SDS, njihova poslanska skupina novosti ne bo podprla, saj bi pomenila vrnitev v stanje pred sprejetjem zakona. Predloga prav tako ne nameravajo podpreti v SLS-u, kjer nam je vodja poslanske skupine Jakob Presečnik povedal, da je ta zanje nesprejemljiv, saj je treba varovati zdravje zaposlenih v lokalih. Kljub temu pa menijo, da je treba stanje v manjših lokalih po uveljavitvi novele zakona analizirati. Podobno menijo pri NSi-ju, kjer so odločno proti predlaganim novostim, saj te po njihovem mnenju ne zagotavljajo varovanja temeljnih človekovih pravic. "Kdor se torej ne more odpovedati cigareti, naj sprejme odgovornost do soljudi in kadi tam, kjer ne bo ogrožal drugih. Pa četudi na mrazu," sporočajo iz NSi. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa nam je povedal, da predloga zakona še niso uspeli proučiti.

Zmago Jelinčič, prvak SNS-a, je za MMC dejal, da se bo morebitna podpora dokončno izkazala šele pri glasovanju.

Gostinci: Odločitev naj ne bo politična
Esmeralda Canjuga Vidmar, predstavnica Združenja ponudnikov gostinskih storitev, pa je za MMC dejala, da upajo na široko parlamentarno podporo predlogu, ki se jim s socialno-ekonomskega vidika zdi povsem sprejmljiv. Želeli bi le predlagati nekaj dopolnil, med drugim je treba po njihovih besedah urediti kadilski status prehodov, kakršen je znani Ljubljanski Nebotičniški podhod. Obenem poudarja, da želijo, da se poslanci ne bi odločali politično, temveč osebno.

Na ministrstvu za zdravje bodo izjavo v zvezi s tem dali v sredo.

Več o predlagani vsebini zakona si lahko preberete tukaj.

E. S.