O pobudi za razpis predhodnega referenduma o Lizbonski pogodbi je od predlagateljev (SNS-ja) glasoval le Bogdan Barovič. Foto: MMC RTV SLO
O pobudi za razpis predhodnega referenduma o Lizbonski pogodbi je od predlagateljev (SNS-ja) glasoval le Bogdan Barovič. Foto: MMC RTV SLO
Lizbonska pogodba
Lizbonska pogodba bo v veljavo stopila, ko jo bodo ratificirale vse članice EU-ja. Foto: EPA

V stranki poudarjajo, da ne želijo zavirati ratifikacijskega postopka, ampak verjamejo, da bi se o tako pomembnem vprašanju morali odločati državljani.

Predlagatelji lahko naknadni zakonodajni referendum zahtevajo, potem ko je državni zbor že ratificiral mednarodno pogodbo, a ta še ni stopila v veljavo. Lizbonsko pogodbo, ki bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo vseh 27 članic Evropske unije, so poslanci in poslanke ratificirali v torek. O predlogu SNS-ja bo zdaj odločal državni zbor.

Izidi referenduma bi bili zavezujoči
Izidi takšnega referenduma, ki ga v Sloveniji še ni bilo, bi bili zavezujoči. Velja namreč, da v primeru zavrnitve zakona na zakonodajnem referendumu državni zbor vsaj eno leto ne sme sprejeti drugačne odločitve.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu Slovenske nacionalne stranke glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti, ki ga je sprejel državni zbor 29. januarja 2008?

V SNS-ju o uspehu niso prepričani
O uspehu pobude v SNS-ju niso prepričani, a želijo imeti čisto vest. Da bo izvedba referenduma potrjena, je malo verjertno, saj je proti pobudi za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe zavrnil s 56 glasovi proti in tremi za. Pri glasovanju pa je bil iz SNS-ja prisoten le Bogdan Barovič. Predsednik stranke Zmago Jelinčič je kasneje pojasnil, da je šlo za napako, saj niso vedeli, da bodo v državnem zboru glasovali sproti.