Korenine martinovanja segajo še v poganske čase, saj je veljal za jesenski pust. Foto: EPA
Korenine martinovanja segajo še v poganske čase, saj je veljal za jesenski pust. Foto: EPA
Pridelava vina
Na martinovo se tradicionalno mošt spremeni v vino, čeprav se je letos zaradi podnebnih sprememb že prej. Foto: EPA
Kakšna je letošnja vinska letina? Foto: EPA
Vinska preobrazba, veselje po vsej Slovenij

Godovanje svetega Martina je še eden v seriji poganskih praznikov, ki so jih pozneje odeli v krščanska oblačila. Martin se je rodil na današnjem Madžarskem, v škofa pa so ga posvetili v fancoskem Toursu. Znan je po svoji skromnosti, od koder tudi izhaja legenda, da je nekoč kot vojak na poti srečal prezeblega berača in ker mu ni imel ničesar drugega za podariti, je prerezal na pol svoj plašč ter eno polovico podaril beraču, da ta ne bi zmrznil.

Kakšna pa bo vaša martinova večerja? Pošljite fotografije ali videoprispevke s praznovanja na Moj splet!

Preberite še:
Ni Martina brez pojedine
Tudi na umetninah ga radi nagnejo

Zaradi svoje skromnosti je tudi zavrnil škofovsko mesto in se pred oznanilom skril med gosi. Te pa so ga s svojim gaganjem izdale, zaradi česar jih dandanašnji obredno pojemo. Zanimivo v tej zgodbi pa je, da so ga izdale ravno pred kristjani, in ne sovražniki. Pokopan je bil 11. novembra 397, njegov plašč pa so kot relikvijo državnega pomena hranili v Saint Chapellu v Parizu, tako da tudi ime za kapelo izhaja iz plašča.

Na martinovo se mošt spremeni v vino
A praznovanje martinovanja je kot rečeno veliko starejšega datuma, saj velja za jesenski pust, ki je v nekaterih deželah začel štiridesetdnevni post. To je bil čas konca pastirske sezone in začetek najbolj mrzlega časa leta. In seveda je to tudi praznik vina. Nečisti in grešni mošt se namreč na martinovo z blagoslovom spremeni v vino.

Zaradi vremenskih sprememb se je letos trgatev začela prej kot po navadi in zato je tudi vino prej nastalo, a kljub temu je brez martinovega blagoslova brez vrednosti, zato bo šele ta teden zares nastalo pravo vino. To vino pa je seveda treba poskusiti, kar se zgodi v zato namenjenih svetiščih.

Nacionalni pomen tega praznika lahko uvidimo tudi skozi število vinorodnih regij v Sloveniji, ki bi rade predstavile svoje pravkar nastalo vino. Primorske osmice in druge gostilne širom po Sloveniji se tako pripravljajo na naval vina in dobre hrane željnih gostov, ki bodo za konec tedna okupirali hrame, polne nove žlahtne kapljice in raznih domačih dobrot.

Previdno za volan
Iz policije so sporočili, da tudi letos na celotnem območju Slovenije pripravljajo obsežne akcije ob martinovem, ki jih bodo nadgradili tudi s t. i. civilnimi patruljami, ki bodo rednim patruljam sporočale sumljive voznike. Ob astronomskih višinah kazni zato vsem, ki se mislite odpraviti martinovati na razdaljo, ki je ne morete prehoditi, lahko predlagamo le tri možnosti: da vozniki ne pijete, da prespite tam ali pa da naročite taksi.

Blaž Kosovel

Vinska preobrazba, veselje po vsej Slovenij