Na skupščini Študentske organizacije Slovenije so bile sprejete spremembe študentske ustave, ki bodo po mnenju Šobe pripomogle k popravljanu ugleda ŠOS-a, saj omogočajo nadzor nad porabo sredstev in tudi ukrepe v zvezi s tem. Foto: MMC RTV SLO
Na skupščini Študentske organizacije Slovenije so bile sprejete spremembe študentske ustave, ki bodo po mnenju Šobe pripomogle k popravljanu ugleda ŠOS-a, saj omogočajo nadzor nad porabo sredstev in tudi ukrepe v zvezi s tem. Foto: MMC RTV SLO
Šoba: Imam priče, da mi je Milovanovič grozil

Kot je znano, je Šoba pretekli teden povedala, da ji je Milovanovič rekel, da bo dobila darilo, ki naj ga ne odpira. Milovanovič v izjavi za javnost sporoča, da ima ducat prič in celo dokaz, da ji je le dobronamerno namignil, da bo dobila dopis ŠOU-ja v Ljubljani, na podlagi katerega bi lahko preprečila nezakonit sklic skupščine Študentske organizacije Slovenije, ki je bila prejšnji teden. Šoba je povedala še, da ji je Milovanovič kasneje celo poslal SMS, v katerem je zapisal, da so ga nekateri opozorili, da bi njegova izjava lahko delovala kot grožnja. Poudarila je, da jo je tako razumela tudi sama in da se je ob tem počutila nelagodno.

"Študenti niso plačali kazni za demonstracije"
Glede navedbe v Milovanovičevem pismu o "škandaloznem poskusu predsednice ŠOS-a Katje Šoba, da bi si kazen, ki si jo je prislužila na majskih demonstracijah, pokrila s študentskim denarjem", pa je Šoba dejala, da ne drži. Pojasnila je, da je res, da je kazen prišla za odgovorno osebo, a sama ne posluje v pravnem prometu, saj ji akti ŠOS-a to onemogočajo. To je generalni sekretar ŠOS-a, na napako pa so že opozorili pristojne.

Celoten klepet si s Katjo Šoba si lahko preberete tukaj.

Milovanovič je sicer v pismu še zapisal, da se je odločil za polno sodelovanje s kriminalisti in jim omogočil popoln dostop do dokazov v tem primeru. Podrobnosti zaradi interesa preiskave ne sme razkrivati, je pa dejal, da mu je žal, da se je spustil v igro, "ki jo vodijo nekateri politični akterji znotraj študentskega organiziranja (tudi vrhovi nekaterih študentskih organizacij in Študentske organizacije Slovenije), vse z namenom popolne destabilizacije in ohromitve Študentske organizacije Univerze v Ljubljani". Šoba je v povezavi s tem dejala, da njegovo pisanje težko razume, saj ne ve, na kaj se nanaša.

"S članstvom v ŠOS-u samo pravice, nič obveznosti"
V spletni klepetalnici MMC-ja je odgovorila tudi na vprašanje, ali se ji zdi smiselno uvesti zgornjo mejo starosti za študentske funkcionarje. Dejala je, da mora pravica kandidiranja in delovanja v študentskem organiziranju izhajati iz statusa. "Kaj če gre nekdo najprej delat, da si zasluži za študij, in gre študirat šele s 24 leti in se takrat odloči, da bo študentski predstavnik?" se sprašuje.

Glede pobude za ustavno presojo zakona o študentskem organiziranju, ki jo je vložil eden izmed študentov (moti ga, da je študent s statusom samodejno včlanjen v Študentsko organizacijo Slovenije), pa je Šoba dejala, da s članstvom prihajajo samo pravice, ni pa nobenih obveznosti.

Šoba: Imam priče, da mi je Milovanovič grozil