Delovne sobote na upravnih enotah in davčnih uradih ostajajo, medtem ko bodo preostale enote ob sobotah zaprte. Foto: RTV SLO
Delovne sobote na upravnih enotah in davčnih uradih ostajajo, medtem ko bodo preostale enote ob sobotah zaprte. Foto: RTV SLO

Kljub temu pa ministrstvo uvaja novost, po kateri bodo ob povečanem zanimanju strank uradi odprti vsako soboto, so za MMC sporočili z ministrstva. Kot primer tovrstne potrebe ministrstvo navaja pričakovano množično zamenjavo osebnih listin poleti 2008. O potrebi po poslovanju uradnih enot bo odločal minister, ki jim je organizacijsko nadrejen, za preostale organe pa predstojniki organizacijskih enot.

Sobotno delo davčnih uprav nesmiselno
Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o upravnem poslovanju je tako že v vladnem postopku, so za MMC sporočili z ministrstva. Po njej bodo vsako prvo soboto v mesecu delali le upravne enote in davčni uradi. Ministrstvo za finance je kot neracionalno označilo tudi sobotno delo davčnih uradov, saj število strank ne upravičuje stroškov poslovanja. Ministrstvo za javno upravo se s tem ne strinja, tako da sobote na davčnih uradih ostajajo.

Sobotni obisk upravnih enot je spremljalo tudi ministrstvo in prvo soboto v februarju naštelo 3.069 strank, prvo soboto v marcu pa 2.948 strank. Vse druge urade skupaj pa je ob sobotah v povprečju obiskalo le 1.000 ljudi.

Ministra Viranta so sindikati državnih organov na nesmiselnost sobotnega dela opozarjali že v začetku leta. Virant je takrat presodil, da je nesmiselno le sobotno delo veterinarske uprave in Morsa, ki nista imela niti ene stranke, za vse druge pa je odlok upravičen.

S. Z./A. K. K.