Center za socialno delo v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Center za socialno delo v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V nedeljo se je končala petdnevna spletna svetovna konferenca socialnega dela, na kateri so socialne delavke in delavci z vsega sveta sprejeli globalno agendo za naslednje desetletje. Med petimi ključnimi temami je tudi preoblikovanje sistemov socialnega varstva, kar je po besedah Danice Hrovatič potrebno tudi v Sloveniji. Socialno delo je premalo vidno, čeprav ima orodja in metode dela, s katerimi lahko pomaga, je dejala.

Da socialno delo nima več ključne vloge v sistemu socialnega varstva, "se kaže tudi v tem, da se posamezni ukrepi zreducirajo na to, kar je po zakonu nujno potrebno, vse preostalo, kar je v vrednotah socialnega dela v skupnosti, pa izginja". Prav zato je ena izmed tem agende naslednjih deset let, da je treba narediti vse, da se prepoznava, kaj ta stroka lahko prispeva za boljšo družbo, je pojasnila Hrovatičeva.

Za slovenski prostor so pomembne tudi vse preostale teme agende, v društvu pa poudarjajo še pristop ubuntu oziroma "sem, ker smo", ki so ga po besedah predsednice zahodne države nekoliko pozabile. Pristop uči, da je treba delovati skupaj. Kot je dejala Hrovatičeva, je ravno to, da vsak dela zase, tisto, ki nam jemlje energijo. Posameznik namreč lahko dela dobro, vendar ga drugi omeji, kar je značilno tudi za slovenski prostor, je dodala.

V času covida-19 so konkretna navodila za socialno delo onemogočila strokovno moč profesije socialnega dela. Foto: BoBo
V času covida-19 so konkretna navodila za socialno delo onemogočila strokovno moč profesije socialnega dela. Foto: BoBo

Čas covida-19

To se je opazilo v času covida-19, ko so konkretna navodila za socialno delo onemogočila strokovno moč profesije socialnega dela. Ta pa bi lahko pripomogla k temu, da bi se zmanjšale določene težave s socialnim značajem, ki pa namesto tega zdaj prihajajo na površje, je dodala Hrovatičeva.

Sicer pa do leta 2030 pričakujejo tudi, da se ne bo znova govorilo o tem, da se revščina povečuje. Po besedah Hrovatičeve so namreč pred desetletjem razpravljali, da se bo revščina do letošnjega leta znižala, se je pa povečala. "V tej smeri bo treba delovati drugače, kot smo delovali do zdaj. Samo statistika in pregledovanje podatkov nista relevantna," je še poudarila.

Spletno konferenco z naslovom Globalna agenda socialnega dela 2020–2030 Soustvarjanje socialne preobrazbe, ki bi sicer morala potekati v Kanadi, je organizirala mednarodna federacija socialnih delavk in delavcev.

Pet ključnih tem

Kot je na svoji spletni strani zapisalo slovensko društvo socialnih delavk in delavcev, je bilo sprejetih pet ključnih tem, s katerimi se bo socialno delo v naslednjem desetletnem obdobju poglobljeno ukvarjalo tako lokalno in regionalno kot globalno. Teme vključujejo vrednotenje socialnega dela kot ključne profesije pri izvajanju socialne dejavnosti, soustvarjanje vključujoče družbene preobrazbe in pristop ubuntu. Prav tako tudi preoblikovanje sistemov socialnega varstva ter spodbujanje raznolikosti in moči skupnega družbenega delovanja.

Konferenco, na kateri je svoje prispevke predstavljalo 500 izvajalcev, je spremljalo 20.000 udeležencev z vsega sveta. Slovenska predstavnica Ana Marija Sobočan je v raziskovalni skupini predstavljala etične izzive v času covida-19.