Delodajalci nekaterih stališč v pogajanjih o reformi trga dela ne nameravajo spreminjati, oboji, tako delodajalci kot sindikati, pa menijo, da se s to reformo
Delodajalci nekaterih stališč v pogajanjih o reformi trga dela ne nameravajo spreminjati, oboji, tako delodajalci kot sindikati, pa menijo, da se s to reformo "ne mudi". Foto: MMC RTVSLO
Jakob Počivavšek
Sindikat bo vztrajal, da bo besedilo reform, sprejeto v DZ-ju, usklajeno s sindikati, je dejal Jakob Počivavšek iz Pergama. Foto: BoBo
Socialni partnerji pri reformah razdvojeni

Za delodajalce so na področju reforme trga dela med drugim še vedno odprta vprašanja odmora za malico in zamenjave dodatka na delovno dobo z dodatkom na stalnost. Gre za zahteve, od katerih v GZS-ju ne nameravajo odstopiti, so dejali. ZSSS pa opozarja, da odprava plačanega odmora za malico, zamenjava dodatka na delovno dobo, ukinitev povračil potnih stroškov ipd., pomeni postavke, ki "bistveno vplivajo na prejemke družine", zato jim nasprotujejo.

Delodajalci: Lepotni popravki ne bodo dovolj
Igor Antauer
, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije je ob robu pogajanj dejal, da upa, da bo vlada držala obljube in upoštevala že usklajena stališča. Kaj si želijo "izpogajati" delodajalci, Antauer prek medijev ne želi razkrivati, je pa dejal, da si ne želijo le "lepotnih popravkov".

Tudi Tatjana Čerin, izvršna direktorica za socialni dialog pri Gospodarski zbornici Slovenije je spomnila na vladno zagotovilo, da se bodo pogajanja nadaljevala. Dejala je, da je v reformah še veliko nedorečenega in v povezavi z reformo trga dela še opozorila, da je, "če nismo pripravljeni narediti ustreznih korekcij, rezov, ki bi v nadaljevanju delodajalcem in Sloveniji prinesli prožnejši trg dela in nižje stroške, bolj smiselno odstopiti od te zakonodaje". To možnost je namreč na tiskovni konferenci napovedal minister Andrej Vizjak.

Bližje pri pokojninski, še daleč pri trgu dela?
Da bodo vztrajali, da se besedilo reform uskladi s sindikati, pa je ponovil tudi generalni sekretar konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek. V povezavi s pokojninsko reformo naj bi socialni partnerji že pregledali vse konfliktne točke in bili pri iskanju kompromisov že nekoliko "bližje", medtem ko je pri reformi trga dela "problematičnih več interesnih predlogov".

Čeprav je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak dejal, da je s potekom pogajanj zadovoljen, pa je Počivavšek previdnejši in bo z oceno počakal do konca pogajanj.

Andrej Zorko iz ZSSS-ja pa je opozoril, da parlamentarna obravnava reform oži prostor dogovarjanja in da bo dogovarjanje prek dopolnil težje in v celoti odvisno od politike ter posameznih koalicijskih partneric, "ki imajo tudi lastne, popolnoma drugačne interese". Zorko je prepričan, da s tem pošiljajo "napačen signal socialnim partnerjem, kar lahko tudi vsebinsko vpliva na pogajanja".

Tako sindikati kot delodajalci še dodajajo, da se s sprejemanjem reforme trga dela "ne mudi preveč", saj ta reforma ne vpliva bistveno na izvajanje državnega proračuna. Razlika med sindikalnimi stališči in stališči delodajalcev je v tem, da sindikati predlagano reformo pozdravljajo kot korak naprej, saj predlagane spremembe zmanjšujejo anomalije na trgu dela, delodajalci pa pozdravljajo pripravljenost vlade, da reformo, če ne bo soglasja socialnih partnerjev, umakne.

Socialni partnerji pri reformah razdvojeni