Spremembe v davku so tako destimulativne, da se lahko zgodi, da bodo tisti, ki še imajo voljo do dela, o tem, ali bi sploh še delali, dobro razmislili, opozarjajo delodajalci. Foto: Bobo
Spremembe v davku so tako destimulativne, da se lahko zgodi, da bodo tisti, ki še imajo voljo do dela, o tem, ali bi sploh še delali, dobro razmislili, opozarjajo delodajalci. Foto: Bobo
Uroš Čufer
Minister Čufer je imel na sestanku s socialnimi partnerji občutek, da se v temeljnih ciljih ne razlikujejo, pač pa v tem, kakšne institucionalne rešitve so sprejemljive. Foto: BoBo
Vlada bi Kad pripojila k Slovenskemu holdingu

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so sklenili, da bo o osnutku novele zakona o državnem holdingu odločala posebna delovna skupina, ki bo ustanovljena v enem tednu.

Sindikate in delodajalce je razburila predlagana sprememba načina imenovanja nadzornikov v Slovenski državni holding (SDH). Po do zdaj veljavnem zakonu vlada v nadzorni svet imenuje štiri izmed devetih nadzornikov, od tega enega na predlog ESS-ja, novela zakona pa skupno število nadzornikov zmanjšuje na pet, ki bi jih vse imenovala vlada.

Soglasja o sestavi nadzornega sveta v holdingu sicer ni bilo že v času nekdanjega ministra Janeza Šušteršiča. Tudi takrat so tako sindikati kot delodajalci opozarjali na prevelik vpliv politike in zahtevali, da je med nadzorniki tudi njihov predstavnik.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po seji ESS-ja povedal, da so sindikati jasno povedali, da osnutek novele zakona kot tak ne more iti skozi, zlasti kar se tiče ukinitev pravic upokojencev in javnih uslužbencev.

"Z ministrom smo se dogovorili, da bomo oblikovali delovno skupino, ki bo zakon pretresla in ga naredila bolj sprejemljivega za vse strani v socialnem dialogu," je razložil Štrukelj.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) pa menijo, da je v zakonu o SDH-ju nesprejemljiva določitev vloge Kapitalske družbe (Kad) in vloge Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav, saj zakon predvideva prenos njunega kapitalskega premoženja na holding.

Po njihovem mnenju to ne spada v državni holding, saj ne gre za premoženje države, temveč za premoženje, ki je znano in ima lastnike, zdajšnje in prihodnje upokojence.

Minister Uroš Čufer pa je pojasnil, da je bilo pri osnutku novele o SDH-ju kar nekaj vprašanj in pomislekov, ki so po njegovem mnenju upravičeni. "Ta prvi sestanek je bil pozitiven v smer, da bomo v kratkem času skozi delovno skupino prišli do sprejemljivih rešitev," je dodal Čufer.

Zahteve po umiku zakona o dohodnini
Pred sestankom je bila pričakovana burna razprava ob obravnavanju novele zakona o dohodnini. Ta ukinja samodejno usklajevanje neto letnih davčnih osnov davčne lestvice in usklajevanje davčnih olajšav z inflacijo.

Sindikati so prepričani, da gre za poseg v neto plače, ki pomeni prikrito uvajanje kriznega davka. Zato, če predlagana novost postane veljavna, že napovedujejo proteste.

Andreja Poje iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ministra opozorila, naj umakne predlog novele o dohodnini, ne glede na to, da so to zavezo dali Bruslju. "To je popolnoma neprimeren ukrep, saj zmanjšuje domačo potrošnjo, kupno moč domačih potrošnikov," je pojasnila Pojetova in opozorila, da se plače znižujejo tudi brez tega ukrepa.

Ukrep ni všeč niti delodajalcem. Menijo, da je destimulativen, in dodajajo, da se lahko zgodi, da bodo tisti, ki "za delo še imajo voljo", po tem ukrepu razmislili, ali bi sploh še delali.

Čufer je po sestanku povedal, da bodo pogledali še odprte teme in do sprejema amandmajev poskušali najti še kaj sprejemljivega. "Določene stvari so, okoli katerih bi bilo vredno vzeti nekaj časa in jih pogledati," je še poudaril Čufer, ki imel na sestanku občutek, da se v temeljnih ciljih ne razlikujejo, pač pa v tem, kakšne institucionalne rešitve so sprejemljive.

Vlada bi Kad pripojila k Slovenskemu holdingu