Vlada se bo pogajala s socialnimi partnerji, a bo, če dogovora ne bo, spremembe predlagala sama, je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se bo pogajala s socialnimi partnerji, a bo, če dogovora ne bo, spremembe predlagala sama, je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Premier Borut Pahor meni, da je čas za prve strukturne spremembe. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

S predlogi sprememb niso zadovoljni ne delodajalci ne sindikati, vendar pa vlada kljub temu opozarja, da bo v primeru nesoglasij prevzela odgovornost in spremembe gotovo predlagala.

Pahor: Sindikalne zahteve ne morejo biti ultimativne
Socialne partnerje je obiskal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je dejal, da vlada izpolnjuje obljubo delodajalcem o spremembi trga dela, a da pri tem ne gre za to, da bi "trdovratno" izpolnila obljubo v nasprotju z nekaterimi intersi sindikatov, ki pa "ne morejo biti ultimativni in ne morejo blokirati procesov na trgu dela".

"Ekonomija je zdaj zelo dinamična. Ko pride posel, je treba ljudi zaposliti in tudi primerno plačati. Vendar ta posel ni večen, in ko se konča, so ljudje do takrat dovolj dobro zaslužili, da imajo možnost iskati delo in da njihova socialna varnost ni vprašljiva," svoje videnje predstavlja Pahor.

Premier sicer recesije ne pričakuje več. Napovedal je, da se bo opuščanje protikriznih ukrepov nadaljevalo in sprejelo "ukrepe za makrostabilizacijo razmer", saj naj bi stanje na tujih trgih kazalo, da si vlada lahko "privošči prve strukturne reforme". Te bodo dolgoročno posegle v socialno, gospodarsko in družbeno strukturo in prinesle "večjo konkurenčnost in tudi večjo socialno kohezivnost", je še dejal premier.

Delodajalci: Želimo enostavnejše odpuščanje
Predlogi sprememb zakona o delovnih razmerjih se sicer nanašajo predvsem na skrajšanje odpovednih rokov in nižje odpravnine, ki jih delodajalci sicer podpirajo, a menijo, da gre le za minimalne spremembe. Opozarjajo, da je predlagano skrajšanje odpovednih rokov enako predlogu iz leta 2007, želijo pa si tudi poenostavitve postopkov odpuščanja. Predlog znižanja odpravnin je za delodajalce sprejemljiv, saj priznavajo, da bi v tej obliki nekoliko znižal stroške delodajalcev, poroča Radio Slovenija.

Sindikati: Ne bomo dovolili krčenja delavskih pravic
Predlogi vladnih sprememb niso po godu niti sindikatom, kjer menijo, da gre za krčenje delavskih pravic in nedoslednost glede na to, da se visoke odpravnine menedžerjem in politikom ne spreminjajo. Po drugi strani sindikati podpirajo predloge, ki so usmerjeni v lajšanje socialne stiske brezposelnih, kar naj bi s širjenjem kroga upravičencev do nadomestila za brezposelnost in zvišanjem le-tega uredil predlog zakona o urejanju trga dela.

Minister za delo, družino in socialne zadeve priznava legitimnost različnih stališč socialnih partnerjev, a ponavlja, da bo, če kompromisa ne bo, vlada spremembe pač predlagala sama.