Težko bo tudi rešiti vprašanje zaposlovanja za določen čas. Od vseh prostih delovnih mest na Zavodu za zaposlovanje je namreč kar 83 odstotkov zaposlitev za določen delovni čas. Foto: MMC RTV SLO
Težko bo tudi rešiti vprašanje zaposlovanja za določen čas. Od vseh prostih delovnih mest na Zavodu za zaposlovanje je namreč kar 83 odstotkov zaposlitev za določen delovni čas. Foto: MMC RTV SLO
Časa za pogajanja o trgu dela ni veliko

Tako delodajalci kot sindikati pa od ministrstva pričakujejo konkretne predloge. Zakon o delovnih razmerjih, ki ga sindikati imenujejo kar "mala delavska ustava", je za delavce pomemben, saj jih varuje pred nelegitimnim ravnanjem delodajalcev. Zato sindikati, kot za Radio Slovenija poroča Urška Valjavec, pričakujejo, da se vprašanje glede plačanega odmora za malico, plačila potnih stroškov in dodatkov na delovno dobo ne bo več odpiralo.

Delodajalci pa želje po ukinitvi plačanega odmora in zamenjavi dodatka na delovno dobo v dodatek na stalnost še niso preboleli. S tem bi po njihovem mnenju gospodarstvo postalo bolj konkurenčno. Delodajalci opozarjajo, da gre pri vladnem predlogu reforme zgolj za kozmetične popravke zdajšnje zakonodaje, s čimer konkurenčnost ne bo mogoče doseči.

Delodajalci bi radi lažje in ceneje odpuščali
Delodajalce motijo tudi preveč zapleteni postopki odpuščanja in visoke odpravnine. Pravijo, da se ne bodo pogajali, če sindikati ne bodo privolili v korenite spremembe postopkov odpuščanja. V četrtkovih Odmevih je Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije dejal, da "sindikalna stran še ni razumela, da bolj bodo rigidna delovna razmerja, manjši bo motiv tudi obstoječih delodajalcev za novo zaposlovanje zaradi strahu".

Sindikati se zavedajo, da je treba odpuščanje olajšati, a ne na račun varnosti delavcev. "Ne na račun kratenja možnosti uveljavljanja tožb v primeru nezakonitega prenehanja delovnega razmerja," je dejal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Toda kljub nasprotujočim si željam, ni dvoma o tem, da se bodo socialni partnerji dogovorili. Sodeč po pogajanjih o pokojninski reformi in izjavah v slogu "dokler ni zaprto vse, ni zaprto nič", je pričakovati, da se bodo ključna vprašanja reševala tik pred dokončnim sprejetjem zakonov.

Že zdaj je jasno, da bodo poslanci predloga zakonov na seji pristojnega odbora obravnavali sredi tega meseca. Resorni minister Andrej Vizjak pa pričakuje, da bo reforma trga dela na plenarni seji državnega zbora konec januarja. "Mislim, da je teoretično mogoče loviti te roke, ampak z zelo, zelo veliko dobre volje," je v Odmevih dejal Janez Posedi, predsednik Konfederacije sindikatov Pergam.

Časa za pogajanja o trgu dela ni veliko