Socialni partnerji glede usklajevanja plač ostajajo neenotni. Foto: RTV SLO
Socialni partnerji glede usklajevanja plač ostajajo neenotni. Foto: RTV SLO
Pogajanja socialnih partnerjev

Odprta so ostala še nekatera določila v zvezi s svetom vlade za varstvo in zdravje pri delu ter o inšpekcijskih službah. Prav o slednjih pa je tekel precejšen del
pogajanj.

Strinjali so se, da mora biti poleg delodajalca tudi delavec zainteresiran, da ni kaznovan, če ne uporablja zaščitnih sredstev. To pa je treba vključiti tudi v socialni sporazum in posledično področje urediti v zakonih.

Partnerji so podprli tudi ustanovitev informacijskega sistema o poškodbah, saj menijo, da se varnost pri delu ne bo povečala predvsem z večjo aktivnostjo inšpekcije za delo, temveč, da morajo pri zagotavljanju varnosti pri delu sodelovati tako delodajalci kot tudi vsi zaposleni.

Sindikati so tudi izpostavili pomen Sveta vlade za varstvo in zdravje pri delu. Poudarjajo, da mora začeti delovati čim prej in da je treba med drugim vzpostaviti evidenco poklicnih bolezni in urediti vprašanje hrupa na delovnem mestu.

Čez en teden bodo socialni partnerji odprli deseto poglavje socialnega sporazuma o izobraževanju. Prihodnji teden v petek pa naj bi se predvidoma začela tudi pogajanja o noveli zakona o delovnih razmerjih.

Pogajanja socialnih partnerjev