Najtrši oreh usklajevanja socialnega sporazuma je bila politika plač. Foto: RTV SLO
Najtrši oreh usklajevanja socialnega sporazuma je bila politika plač. Foto: RTV SLO

Do konca leta 2008 bo uspela Slovenija zmanjšati javno porabo za tri odstotne točke.

Janez Janša
Socialni sporazum dobil epilog

Sporazum vsebuje za socialne partnerje in vlado ključna gospodarska, socialna in pravna vprašanja, predvidene ukrepe za izboljšanje razmer ter naloge podpisnikov, je povedala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Socialni sporazum ima 19 poglavij, socialni partnerji pa so se o njem usklajevali leto in pol in ga parafirali 26. julija.

Plače bodo, kot so se dogovorili, realno rasle, pri usklajevanju pa bodo upoštevali tako inflacijo kot produktivnost. Usklajevanje plač bo potekalo v okviru kolektivnih pogodb dejavnosti in podjetij ter v kolektivni pogodbi o usklajevanju plač, vendar na prostovoljni podlagi. Koliko bodo pri tem upoštevali produktivnost in inflacijo, pa je odvisno od pogajanj.

Optimizem na vseh straneh
Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da je "to odraz zrelosti in učinkovitosti socialnega dialoga v Sloveniji". Janša je dejal, da je socialno dogovarjanje in usklajevanje eden tistih dejavnikov, ki so prispevali k temu, da je Slovenija od osamosvojitve naprej beležila kontinuirano rast in razvoj ter da se je vse dogajalo v obdobju relativnega socialnega miru. Tudi podpisniki so izrazili zadovoljstvo s sporazumom, hkrati pa poudarili potrebo po izpolnjevanju njegovih usmeritev.

Najbolj zahtevna obveza vlade iz socialnega sporazuma v proračunu za leti 2008 in 2009 je po besedah premiera, zmanjšanje javne porabe. Dodal je, da bodo dvoodstotno zmanjšanje javne porabe zelo verjetno dosegli ali presegli že v letošnjem letu. Poleg tega je premier izpostavil plačno politiko, ki je najpomembnejši izziv.

Kako bo inflacija dejansko vplivala na rast plač?
Slovenija ima letos visoko inflacijo, po napovedi Urada za makroeknomske analize naj bi dosegla kar 4,3 odstotka, vendar naj bi šlo le za šok prehodne narave. Če se bodo ekonomske politike odzvale primerno, da se bodo socialni partnerji zavedali svoje vloge in prilagodili svoja pričakovanja in zahteve tako, da bodo skušali ohraniti makroekonomska ravnotežja, bi se lahko inflacija že prihodnje leto lahko približala trem odstotkom, kar bo zagotovo vplivalo tudi na višino plač zaposlenih.

R. B.

Do konca leta 2008 bo uspela Slovenija zmanjšati javno porabo za tri odstotne točke.

Janez Janša
Socialni sporazum dobil epilog