Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi se, sodeč po anketi, najbolje odrezal SDS, sledijo LMŠ, SD, Levica, NSi, SNS, SMC, DeSUS in SAB. Foto: BoBo
Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi se, sodeč po anketi, najbolje odrezal SDS, sledijo LMŠ, SD, Levica, NSi, SNS, SMC, DeSUS in SAB. Foto: BoBo

Čeprav še ni jasno, ali bodo slovenski volivci v naslednjih mesecih izbirali novo sestavo parlamenta ali pa bodo obstoječi poslanci sestavili novo vlado, se je glede na anketo, ki jo je za Delo opravila Mediana med 28. januarjem in 3. februarjem na vzorcu 777 vprašanih, število neopredeljenih zmanjšalo.

Še v začetku januarja je v podobni anketi na vprašanje, koga bi volili, 24,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, zdaj pa je neopredeljenih občutno manj, 14,5 odstotka. Najbolj se je podpora zvišala SDS-u (za pet odstotnih točk v primerjavi s prejšnjo anketo), sledi LMŠ, ki mu je tokratna anketa namerila dve odstotni točk več kot prejšnja, podpora pa se je malo zvišala tudi tretjeuvrščenima SD-ju in Levici.

SDS-u približno enako število sedežev, LMŠ-ju več

Če bi izločili neopredeljene, bi SDS dosegel podobno podporo, kot jo je na volitvah pred slabima dvema letoma (25,7 odstotka), LMŠ pa bi osvojil več sedežev kot takrat (23 odstotkov), še kaže raziskava.

V parlament bi se poleg omenjenih uvrstili še NSi, ki pa mu je podpora v primerjavi s prejšnjo anketo padla s slabih sedmih odstotkov na dobre štiri. SNS-u je anketa namerila za odtenek več kot v začetku januarja, in sicer 3,6, sledi SMC z 2,5 odstotka in DeSUS z 2,2.

62 odstotkov vprašanih podpira predčasne volitve

Že v sredo je Delo poročalo, da so vprašani bolj kot oblikovanju nove vlade naklonjeni predčasnim volitvah – takih je 62 odstotkov vprašanih. 26,4 odstotka vprašanih meni, da bi se morale stranke dogovoriti o novi vladi v aktualnem mandatu državnega zbora. 10,8 odstotka je neopredeljenih.

Predčasnim volitvam so bolj naklonjeni podporniki strank z levega političnega pola, medtem ko so podporniki strank z desnega pola po navedbah časopisa bolj naklonjeni dogovoru o novi koaliciji znotraj sedanje sestave državnega zbora.

Pogovori se nadaljujejo, anketa kaže podporo SDS-u

Anketa Dnevnika: Volivci proti koaliciji SMC-ja in DeSUS-a s stranko SDS

Po anketi, ki jo je za Dnevnik 5. februarja na vzorcu 500 ljudi izvedla agencija Ninamedia, pa večina volivcev ne odobrava vstopa strank SMC in DeSUS v koalicijo s SDS-om, medtem ko so volivci NSi-ja temu bolj naklonjeni. Na vprašanje, ali odobravajo morebitno odločitev SMC-ja, da gre v koalicijo s SDS, je namreč 56,2 odstotka vseh sodelujočih v anketi odgovorilo z ne, 28,1 odstotka vprašanih bi takšno odločitev podprlo, 15,6 odstotka pa je neodločenih.

Od tistih, ki so v preteklosti kadar koli volili SMC, jih koalicijo s stranko SDS podpira 16 odstotkov, nasprotuje pa ji 82 odstotkov. Koalicijsko povezovanje DeSUS-a s SDS ne odobrava 51 odstotkov vseh sodelujočih v anketi, za pa jih je 34,9 odstotka. Neopredeljenih je 14,1 odstotka. Med zgolj volivci DeSUS-a jih ima zadržke do sodelovanja s SDS dobrih 55 odstotkov, okoli 40 odstotkov pa jih s tem nima težav.

Koalicijsko povezovanje NSi s SDS podpira 43,7 odstotka vseh sodelujočih v anketi, 41,7 odstotkov pa ga ne podpira. 14,6 odstotkov mnenja o tem nima. Od tistih, ki so kadar koli volili NSi, jih sodelovanje s SDS podpira skoraj 55 odstotkov, zadržke pa jih ima okoli 36 odstotkov.

V anketi jih je zanimalo tudi, ali volivci SMC in LMŠ podpirajo sodelovanje omenjenih dveh strank. Pozitivni odgovor jih je dala dobra polovica, negativnega pa slaba tretjina.