Javnomnenjsko anketo je za Delo opravila Mediana. Foto: BoBo
Javnomnenjsko anketo je za Delo opravila Mediana. Foto: BoBo

Za SDS bi po novembrski anketi glasovalo 15,2 odstotka vprašanih, za LMŠ pa 15,4 odstotka. Obe stranki sta svoj položaj decembra torej izboljšali, a ga je SDS nekoliko bolj.

Na tretjem mestu po decembrski anketi Dela ostaja Levica, a se ji je podpora precej poslabšala. Še novembra bi jo volilo 11,2 odstotka vprašanih, tokrat le 8,4 odstotka. SD ostaja na četrtem mestu, pri čemer je svoj izid nekoliko izboljšala, saj bi jo novembra volilo šest odstotkov vprašanih, tokrat pa 6,3 odstotka.

NSi bi volilo 4,9 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko slabši rezultat kot novembra. DeSUS je izboljšal svoj izid, saj bi ga volilo 3,4 odstotka, še novembra pa le 2,2 odstotka volivcev. SNS bi volilo 2,3 odstotka, kar je manj kot novembra, ko je imel 3,2 odstotka podpore.

Na osmem mestu je Piratska stranka z 2,1-odstotno podporo, sledijo SAB, ki ga podpira 1,8 odstotka vprašanih (novembra 2,3 odstotka), SLS z 1,4-odstotno podporo (novembra en odstotek). SMC je z 0,9-odstotno podporo padla na 13. mesto, pred njo sta se uvrstili tudi stranki Andrej Čuš in Zeleni ter Dobra država, še novembra je SMC podpiralo 1,9 odstotka vprašanih.

17,8 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili, 10,9 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, 3,4 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Nižja ocena dela vlade

Povprečna ocena dela vlade še naprej pada, saj je oktobra znašala 2,81, novembra 2,77, tokrat pa 2,76. Nasprotno je ocena dela državnega zbora v zadnjem mesecu nekoliko narasla, in sicer s povprečne ocene 2,56 v novembru, na 2,64 v decembru.

Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič. Na repu lestvice so predsednik SDS-a Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Potekala je med 26. novembrom in 5. decembrom, v njej pa je sodelovalo 732 ljudi.