Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje Dnevnik 23. avgusta, ki jo je vodil Saša Krajnc (glej spodnji video pod novico), se po naročilu direktorja Televizije Uroša Urbanije zoper te kolege pripravljajo disciplinski ukrepi. "To nam je bilo potrjeno na redakcijskem sestanku, domnevno opomini pred odpovedjo. Napovedujejo se tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, torej neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri. Še vedno tudi ni jasno, kako bo odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukrepala zoper voditelja in urednico TV Dnevnika Sašo Krajnca in Vesno Pfeiffer," so sodelavci Informativnega programa TV Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

Direktor Televizije Uroš Urbanija je pred kratkim pozval odgovorno urednico, da voditelju in urednici najde primernejšo zaposlitev. Gledalcem Dnevnika sta namreč v skladu s poklicnimi merili sporočila, da je objavo enega od prispevkov izrecno naročila odgovorna urednica Jadranka Rebernik, urednica pa ob tem ni mogla opraviti svojega uredniškega dela, so dodali.

Večja skupina sodelavcev Informativnega programa TV Slovenija in sodelavci iz drugih enot RTV Slovenija so bili v znak protesta danes znova navzoči v studiu ob koncu oddaje Dnevnik.

"Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV-ja in RTV-ja, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo," so poudarili in javnost ter pristojne, zlasti člane programskega in nadzornega sveta, znova opozorili tudi na nenehno spreminjanje in hude kršitve programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, kar je že povzročilo programsko škodo.

"V elitnem večernem terminu, v katerem je bila predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom)," so še navedli in ob tem opozorili, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev programsko-produkcijskega načrta že močno ogroženo obveščanje javnosti o dogajanju doma in po svetu ter s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti.

Ob tem pa se, kot so zapisali, spopadajo še s krizo vodenja in kaotičnimi odnosi, naročenimi prispevki, rezanjem izjav, grožnjami, kazenskimi premestitvami ter šikaniranjem zaposlenih.

Še naprej si bodo prizadevali, da bo RTV Slovenija verodostojen, kakovosten in profesionalen javni medij, so sklenili.

Protest zaposlenih na RTV Slovenija z navzočnostjo v studiu
Podpora kolegov Saši Krajncu