Svoboda medijev tudi v Sloveniji ni brez težav

Že večkrat smo poročali o neuspelih prodajah Večera, ki ga je časopisna hiša Delo prisiljena prodati, saj to že od leta 2009 zahteva Urad za varstvo konkurence. To pa ni osamljen primer - spomnimo samo na mešetarjenja z blagovnimi znamkami Dela - Revij, potem, ko je Matej Raščan krovno podjetje povsem uničil. So pa tudi svetle izjeme - Gorenjski glas, ki ga je 32 zaposlenih odkupilo od Gorenjske banke. Odločitev niti ni bila tako težka, pravijo zdaj. "Vemo kakšna je naša firma, vemo kaj delamo, vemo kaj delamo dobro, vemo kaj delamo narobe in kaj bi lahko boljše delali, vemo kako smo delal v zadnjih desetih letih", pravi Boštjan Bogataj iz Gorenjskega glasu.

Poleg odkupa se ponuja še ena možnost transparentnega lastništva - ustanovitev zadruge. Ustanovili so jo, recimo, na Hrvaškem in začeli izdajati Le Monde Diplomatique. Bi lahko bil notranji odkup ali pa zadruga rešitev tudi za zaposlene Večera? "V Kopmediji smo rekli deset ljudi, v Gorenjskem glasu trideset - recimo, da se da. Recimo, da so to še neke obvladljive skupine, ki se jih da dobit v en prostor in se zmenit. Se lahko zdaj 185 lastnikov zedini?" sprašuje Dnevnikov novinar Primož Cirman.

Če pa bi se že odločili za to, bi bila oblika zadruge morda primernejša. "Pri notranjem lastništvu, znotraj recimo ene firme, lahko nekdo akumulira deleže, medtem ko v zadrugi to ni mogoče," meni Jadranka Vesel iz Inštituta za socialno ekonomijo.

Medijskemu trgovanju v senci bi tako lahko naredili konec notranji odkupi ali pa organizacije v zadruge. Ironično pri tem je, da so novinarji in drugi zaposleni nekoč - v času certifikatov - že bili lastniki svojih medijskih hiš. "Pred dobrimi dvajsetimi leti je bila debata ta, da novinarji nočemo bit lastniki. Se pravi, hočemo opravljat svoje delo in smo samo najemniški vojaki," pravi Večerov novinar Dejan Pušenjak.

Po 20 letih pa se je pokazalo, da so zaposleni in drugi sodelavci medijskih hiš, ne samo časopisnih, tudi televizijskih, radijskih in spletnih, vse prevečkrat kolateralna škoda pogoltnosti in neodgovornosti lastnikov.