"Če predsednik pričakuje enotnost v podpori vsem nečednostim te vlade, potem pa te enotnosti seveda ne more biti," je povedal vodja LMŠ-ja Marjan Šarec. Foto: BoBo

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je poudarila, da so opozicijske stranke k sodelovanju pozvali že maja. "Žal so večinoma to sodelovanje zavrnile. Veseli pa smo, da so k temu partnerstvu odgovorno pristopili v SNS-u in manjšinska poslanca," je dejala.

V opoziciji odgovarjajo, da so pripravljeni na sodelovanje pri zajezitvi epidemije novega koronavirusa, načina dela vlade pod Janezom Janšo pa kot takega ne podpirajo.

Tako predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec odgovarja, da če za Pahorja enotnost pomeni brezpogojno podporo sedanji vladi, se to ne bo zgodilo. "Če predsednik pričakuje enotnost v podpori vsem nečednostim te vlade, potem pa te enotnosti seveda ne more biti, kajti realna politika ni Instagram," je bil jasen. Dodal je še, da je politika v boju proti koronavirusu enotna in da v opoziciji pozivajo prebivalce, naj se držijo ukrepov.

"Opozicija ni tista, ki bi nagajala"

Poslanec Predrag Baković iz SD-ja je opozoril, da so opozicijske stranke prispevale svoje predloge za izboljšave k vsem svežnjem protikoronskih zakonov. "Pa vendarle na drugi strani nismo slišani tako, kot bi morali biti," je dodal. Znova je sicer opozoril, da so pri vsakem naslednjem zakonu upoštevali nekaj pripomb iz prejšnjega. "Kar kaže na to, da opozicija ni tista, ki bi nagajala, ampak da imamo konstruktivne predloge," je še dejal.

Do dela vlade pa so kritični v Levici. Koordinator Luka Mesec meni, da je vlada kriva tako za zdravstveno kot ustavno krizo v državi. "Ustavna ureditev je ogrožena samo zaradi te vlade. Namesto da bi se ukvarjala z reševanjem zdravstvene krize, se ukvarja s prevzemanjem vseh družbenih podsistemov in s trajnim omejevanjem nekaterih temeljnih demokratičnih pravic. Ravno zdaj nam, recimo, poskušajo trajno vzeti pravico do referenduma," je dejal. Meni, da "Slovenija v tem trenutku potrebuje zavezništvo vseh demokratičnih sil proti vladi".

Vodja SNS-a Zmago Jelinčič pa je kritičen do predsednikov pobud. "Nimamo ustavnih sodnikov, nimamo namestnika guvernerja, nimamo volilnega sistema. Mislim, da je to ena od izjav, ki je zanimiva, ne bo pa padla na plodna tla," je dodal.

Pahorjev poziv k sodelovanju slovenske politike