Možnost prehranjevanja na delovnem mestu ne pomeni zagotavljanja odmora med delovnim časom, meni sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Možnost prehranjevanja na delovnem mestu ne pomeni zagotavljanja odmora med delovnim časom, meni sodišče. Foto: MMC RTV SLO

ali po njej.

Sodišče v Ljubljani je v individualnem sporu, ki ga je sindikat ministrstva za obrambo sprožil za svojega člana, pritrdilo argumentaciji sindikata. Sindikat je sodni postopek za plačilo časa primopredaje dela in neizkoriščenega odmora za malico za svojega člana sprožil lani. Sodba je bila izdana aprila letos, maja pa postala pravnomočna.

Čas primopredaje je treba plačati
Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, ima njihov član na svoji delovni nalogi obvezo, da na začetku izmene prevzame delo od predhodnika in ga po koncu izmene preda sodelavcu. Ta predaja dela terja od delavca, da po koncu svojega delovnega časa ostane na delovnem mestu in preda delo naslednjemu, kar ob normalnem poteku dogodkov traja 15 minut na izmeno, ob izrednih primerih pa precej dlje. Tega dela in tega časa, ko je delavec na razpolago delodajalcu, pa obrambno ministrstvo ne plačuje, čeprav ga odreja kot dolžnost delavca, so pojasnili v sindikatu.

Čajna kuhinja ni enako kot odmor za malico
Drugo vprašanje, zaradi katerega so se obrnili na sodišče, pa je neizkoriščen čas odmora za malico. Zaradi opravljanja 12-urne dolžnosti, na katero je razporejen kot edina oseba v izmeni, namreč njihov član ne more izkoristiti odmora za malico. Čeprav mu ministrstvo zagotavlja čajno kuhinjo, v kateri si lahko pripravi obrok hrane, to ne zadošča za izpolnitev obveze delodajalca, da delavcem zagotovi odmor, so navedli v sindikatu in dodali, da možnost prehranjevanja na delovnem mestu ne pomeni zagotavljanja odmora med delovnim časom.

Po navedbah sindikata je tudi v tem delu sodišče v celoti sledilo njihovi argumentaciji in ministrstvu za obrambo, ki ga zastopa državno odvetništvo, naložilo plačilo nadomestila za predajo dela in neizkoriščen čas odmora. V konkretnem primeru gre za približno 4.000 evrov.

Sodbo so v sindikatu označili kot pomembno zmago v korist vseh delavcev, ki jim delodajalec odreka pravico do obračuna časa primopredaje dela (pred opravljeno izmeno ali po njej) in odmora za malico. Na njeni podlagi bodo v sindikatu vodstvo ministrstva pozvali, da začne odpravljati nastale krivice v podobnih situacijah, saj gre po njihovem mnenju za večje število pripadnikov Slovenske vojske in zaposlenih v ministrstvu.