Janšev odvetnik Franci Matoz je napovedal, da se bo zoper odločitev upravnega sodišča, da ne zadrži poročila KPK-ja, pritožil na vrhovno sodišče. Foto: BoBo
Janšev odvetnik Franci Matoz je napovedal, da se bo zoper odločitev upravnega sodišča, da ne zadrži poročila KPK-ja, pritožil na vrhovno sodišče. Foto: BoBo

Senat Upravnega sodišča v Celju je po Matozovih besedah zavzelo stališče, da v tem primeru ni izkazana t. i. "nenadomestljiva škoda", ki bi nastala Janši.

Pojasnil je, da upravno sodišče meni, da Janši škoda ne nastaja, ker so podatki o premoženju funkcionarjev javni. Kot pravi, so podatki o premoženju funkcionarjev res javni, vendar pa ne more biti javno "nezakonito in netočno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije".

Po Matozovem mnenju je odločitev sodišča zmotna, zato bo vložil pritožbo na vrhovno sodišče. To bo odločilo v roku 15 dni, je dodal. Se pa je upravno sodišče v zadevi izreklo za pristojno in bo o vloženi tožbi Janše odločalo prednostno.

KPK: Prepoved bi bila v nasprotju z javnim interesom
V Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da so od upravnega sodišča prejeli omenjeni sklep. Menijo, da je sodišče v zavrnitvi sledilo argumentom, ki jih je v odgovoru podala komisija, in med drugim zapisalo, da je obveščanje javnosti po presoji sodišča ena izmed temeljnih nalog komisije. Zato bi bila izdaja začasne odredbe, ki bi komisiji prepovedovala predstavljati zaključno poročilo drugim osebam, v nasprotju z javnim interesom, so še dodali.

Odločitev v Jankovićevem primeru še ni znana
Poročali smo, da sta tako Janša kot ljubljanski župan Zoran Janković na upravno sodišče vložila tožbo zaradi poročila protikorupcijske komisije, poleg tega sta zahtevala izdajo začasnega zadržanja poročila.

Sodišče je sicer sporočilo, da bo tožbi obravnavalo vsako posebej. Ali je sodišče že odločilo tudi o primeru Jankovića, pa še ni znano.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora (MVK) bi morala danes sicer razpravljati o premoženjskem stanju predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča, vendar je zaradi njegove odsotnosti razpravo preložila na eno izmed prihodnjih sej. Klemenčič se je predsednici MVK-ja Sonji Ramšak pisno opravičil zaradi vnaprej dogovorjenih službenih obveznosti in hkrati izpostavil nasprotje interesov. "Obenem vas naprošam - čeprav se zavedam, da tega niste dolžni storiti -, da razpravo o morebitnem sprejemu sklepa o izvedbi predmetnega nadzora preložite na drugo sejo oziroma da od pristojnih služb pridobite ustrezna pravna pojasnila glede dopustnosti, obsega, postopka in načina izvedbe predlaganega nadzora," je zapisal Klemenčič. Po eni uri so sejo zapustili poslanci Pozitivne Slovenije, ki so sporočili, da je Ramšakova po njihovem mnenju zlorabila pooblastila in zaprla sejo za javnost, stranka PS pa "v takem inkvizicijskem procesu zoper predsednika Komisije za preprečevanje korupcije ne bo sodelovala".