Za stenami na videz urejene hiše v Luciji je 89-letnica živela pekel na zemlji. Njen 35 let mlajši brezposelni mož, s katerim se je poročila pred tremi leti, jo je zanemarjal, nasilno ravnal z njo in jo zaklepal v sobo. Dokler se niso zganili sosedje. "Ni bilo več mogoče poslušati prerekanja, izsiljevanja in groženj, klicala je na pomoč, da je v bolečinah, večkrat je bila lačna, tudi odšel je za nekaj dni in jo pustil brez vsega. Iz hiše je tako zaudarjalo, da v okolici ni bilo za zdržati," je pripovedovala prva soseda Nadja Perunov.

Sodišče vrnilo starostnico domov

"Ko smo odprli vrata, smo ostali brez besed. Gospa je gola ležala na tleh, na stari vzmetnici, v lastnih izločkih in iztrebkih. Bila je dehidrirana, komunikacija z njo je bila otežkočena, saj je bila povsem zmedena in dezorientirana. Tako je po mojih ugotovitvah ležala več dni," je lani avgusta za TV Slovenija povedala zdravnica nujne medicinske pomoči Milica Vasić.

Lokalni center za socialno delo, ki je ugotovil visoko ogroženost starostnice, jo je takrat umaknil v dom za starejše občane, kjer si je fizično in psihično opomogla. A sledila je pritožba, želela si je nazaj domov. To naj bi bila po besedah moža njena svobodna volja, sodišče pa se je pri odločanju naslonilo na izvedenca psihiatrične stroke.

"Izvedenec je presodil, da se gospa zaveda svojih pravic in koristi, predvsem pa da se zaveda posledic svoje odločitve," je podlago za sodno odločitev, da se starostnica lahko vrne v domače okolje, razkrila direktorica Centra za socialno delo Južna Primorska Tjaša Rodman.

Je bil zapleten primer dovolj celostno obravnavan? V Združenju za dostojno starost Srebrna nit dvomijo o tem. "Seveda so psihiatri strokovnjaki na svojem področju, sem pa prepričana, da bi se v odločanje moralo pritegniti še druge stroke in celostno oceniti okoliščine," meni strokovnjakinja s področja nasilja nad starostniki iz združenja Srebrna nit Darinka Klemenc, ki se sprašuje, kako bo nekdo, ki je tako grobo zanemaril sočloveka, zdaj ustrezno skrbel za njegovo prehrano, higieno, nego, zdravje, gibanje starostnika in navsezadnje nujno socializacijo. Osamljenost in pomanjkanje stikov pri tako starih ljudeh lahko vodita v prezgodnjo smrt, pravi Klemenc.

Starostnica se ni vrnila v hišo, kjer je živela pred odhodom v bolnišnico in nato v dom upokojencev. Mož jo je konec julija namestil v prizidek, ki ga je sodišče ocenilo kot primernega za bivanje. Sosedje so zaskrbljeni, ker so polkna ves čas zaprta, gospe zunaj ne vidijo, vrata so zaklenjena.

Sorodna novica Starostnico zanemarjeno našli v izločkih, mlajši mož dobil prepoved stikov

Mož starostnice zatrjuje, da je vse v najlepšem redu. Na vprašanje, zakaj gospe ni na spregled, odgovarja: "Zato, ker je zdaj v svojem stanovanju. Vodo, hrano in zdravila ima, pride ven, ko želi, pomagam ji, na voljo sem ji 24 ur na dan." Najbolj ga jezi, ker mu je center za socialno delo zamrznil ženino pokojnino in premoženje. Zanika, da bi jo ekonomsko zlorabljal. Zakaj pa ga potem tako skrbi za premoženje? "Ker sem edini dedič, hiše pa se želijo polastiti sosedje," pravi.

"Bojim se, da gre tu za vsaj štiri vrste nasilja nad starejšim – telesno, psihično, socialno in tudi ekonomsko nasilje. Takih primerov imamo ogromno, smo družba, v kateri se razrašča starizem, sovražnost in nestrpnost do starostnikov," pravi Klemenc.

Odločitev sodišča, da starostnico vrne v domače okolje, toliko bolj preseneča, ker je mož lani dobil celo prepoved približevanja, tožilstvo pa je že uvedlo preiskavo suma zanemarjanja družinskega člana, ki ne more sam skrbeti zase. Epilog še ni znan.