Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko so stavko napovedali zdravniki, z njo grozijo še sodniki. Prekipelo jim je, ker vlada ni uresničila odločitve ustavnega sodišča in jim zvišala plač. Stavkali bodo in tožili državo, če vlada njihovih zahtev ne bo izpolnila do ustavno določenega roka, je poročal novinar TV Slovenija Luka Svetina.

Sorodna novica Golob: O odstopu nisem nikoli razmišljal, sem le še bolj motiviran

Ministrstvo za pravosodje je sicer pripravilo osnutek intervencijskega zakona, s katerim bi plače sodnikom dvignili za 1000 evrov bruto na mesec, a predlog nima podpore koalicije. Na vprašanje, ali podpira predlog svoje ministrice, da do uveljavitve plačne reforme sodniške plače začasno dvignejo za 1000 evrov bruto, je predsednik vlade Robert Golob v pogovoru za TV Slovenija odgovoril: "Če ne rešimo celotnega javnega sektorja naenkrat, do rešitve ne moremo priti. Vsa pogajanja potekajo v paketu."

O tem, da bi morale biti sodniške plače zaradi odločbe ustavnega sodišča, ki se nezadržno bliža, prioriteta, pa pravi: "Sodniki so dobili svojo prednost v tem, da je bil njihov del, steber sodstva, najprej izpogajan. Medtem ko je izvedba tega pogojena z doseganjem dogovora z vsemi ostalimi sindikati. Mogoče bo tu potreben dodaten mesec, dva, tri."

Takšno je očitno tudi mnenje v koaliciji, saj ministričin predlog po informacijah Televizije Slovenija nima podpore. Celo stranka SD, iz katere kvote prihaja ministrica za pravosodje, se o podpori predlogu za medij N1 ni opredelila.

Sorodna novica Ministrica Dominika Švarc Pipan bi sodnikom dvignila plače za tisoč evrov bruto na mesec

"To je pač naš predlog, če za to ni podpore, seveda to tudi razumemo. Skrbi pa nas, kot že rečeno, ta rok," je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan povedala za TV Slovenija.

Neupoštevanje tega roka bo sodni svet štel za hudo kršitev načela pravne države. Pisno so zagotovili, da bodo v nasprotnem primeru vztrajali pri protestu in stavki.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je za Slovensko tiskovno agencijo potrdila, da je društvo izglasovalo začetek stavkovnih aktivnosti v primeru "črnega scenarija". V primeru neizpolnitve ustavne odločbe do 4. januarja napovedujejo tudi protestne shode.

"Popolno nerazumevanje pojma vladavine prava in pravne države. Tukaj ne gre za nikakršno pogajanje o plačah v javnem sektorju, ampak gre za izvršitev odločbe ustavnega sodišča," je izjavila.

V sodniškem društvu so ministrstvo že obvestili, da bodo v nasprotnem primeru vložili tudi kolektivno tožbo zoper državo. "To je absurdno, da bi sodniki iskali varstvo na sodišču. Če se res ne bi zgodila uresničitev odločbe ustavnega sodišča, kaj več pa je sploh možno," je to možnost komentirala Vesna Bergant Rakočević.

"Podaljšanje sodnih postopkov ob zmanjšani storilnosti. Posledice nosijo državljani. Tudi sama se bojim, da bo to državo na koncu stalo veliko več kot to, kar pravzaprav predlagamo mi," pa je za TV Slovenija povedala ministrica Dominika Švarc Pipan.

Sodniki napovedujejo stavko