Sodniki so napovedali protestni shod. Foto: Pixabay
Sodniki so napovedali protestni shod. Foto: Pixabay

Vprašanje uresničitve odločbe ustavnega sodišča je v sredo zvečer obravnaval občni zbor Slovenskega sodniškega društva. Med sprejetimi sklepi je na prvem mestu zahteva, da se odločba v celoti spoštuje in izvrši. "Če se to do izteka roka, ki ga je določilo ustavno sodišče državnemu zboru, ne bo zgodilo, bodo naslednji dan na sedežih sodišč potekali protestni shodi sodnikov," so v društvi zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še napovedali, se bo nemudoma sestal tudi glavni odbor društva in začel priprave za izvedbo sodniške stavke. Do tedaj bodo proučili možnosti za način izvajanja stavke sodnikov, so še navedli.

Glede odmikajoče se sistemske ureditve sodniških plač pa je občni zbor sklenil, da bo zaradi novih okoliščin, zlasti predlagane reforme sodstva, dogovorjene razrede za sodnike prve in druge stopnje treba ustrezno popraviti.

V načrtih predviden nominalni dvig za 600 evrov

Po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik aktualni načrti predvidevajo, da bi po zakonu o izvrševanju proračuna vsem sodnikom plače dvignili nominalno enako, in sicer za nekaj manj kot 600 evrov bruto. Aktualna je bila tudi ideja, da bi se vsem sodnikom plače interventno dvignile za 10 odstotkov, a so na pravosodnem ministrstvu prevladali pomisleki.

Ustavni sodniki so namreč v odločbi prav posebej problematizirali nesorazmerje med plačami prvostopenjskih sodnikov in poslancev, česar 10-odstotni dvig plač vsem sodnikom ne bi rešil, saj bi se najnižje plače na ta način dvignile najmanj.

Premier Robert Golob naj bi se z nominalnim dvigom plač vsem sodnikom strinjal, v poslanski skupini Svobode pa naj bi bili manj navdušeni, je od virov blizu vlade izvedel Dnevnik. "Moje osebno mnenje je, da seveda spoštujemo odločitev ustavnega sodišča, hkrati pa želimo vse plače v javnem sektorju enotno urediti v enem paketu," je za časopis povedal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Sodniške plače je sicer mogoče spreminjati le z zakonom, predlagana rešitev s pomočjo proračunske zakonodaje pa bi poskrbela vsaj za začasno urgentno odpravo protiustavnosti.

Sodniki rožljajo s stavko, če ne bo dviga plač

Ustavno sodišče: Plače sodnikov so prenizke

Kot je pretekli teden pojasnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, v koaliciji pripravljajo več rešitev, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz junija, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalec pa da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

O konkretnih rešitvah ministrica še ni govorila, je pa poudarila, da vse rešitve stremijo k temu, da bi bila odločba ustavnega sodišča uresničena v roku. Po poročanju medijev naj bi sicer sodniške plače začasno uredili v zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki je prav zdaj v postopku v DZ-ju.

Pri uresničitvi ustavne odločbe vztrajajo tudi v Sodnem svetu. Če se to ne bo zgodilo, pa so pretekli teden napovedali vložitev zahteve za določitev načina izvršitve ustavne odločbe.