Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zahtevo je podpisalo 210 sodnic in sodnikov, vendar ne poimensko, saj so njihova imena in priimki shranjeni na ljubljanskem okrajnem sodišču. Konec leta 2022 je bilo v Sloveniji 878 sodnikov, torej je pod to zahtevo podpisana približno četrtina vseh.

Iz zahtev, ki so jih poslali, je razvidno nestrinjanje z dogovorom, ki so jih njihovi predstavniki sprejeli sredi leta. Sodniki in tožilci so namreč prvi zaprli plačna pogajanja z vlado. Vztrajajo, da dogovor ni prinesel rešitve neustavnega stanja, ki traja že 15 let, odločevalcem pa očitajo, da so prvič v samostojni Sloveniji vnaprej napovedali, da zadnje ustavne odločbe ne bodo izvršili. Sodni svet vztraja pri zahtevi, da se junijska ustavna odločba uresniči.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je na poslansko vprašanje glede tega odgovoril že predsednik vlade prejšnji ponedeljek, in vztrajajo, da bodo plače sodne veje oblasti tako kot vse preostale plače javnih uslužbencev določene v novem skupnem zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa bo zaradi sanacije po poplavah začel veljati eno leto pozneje, in sicer 1. 1. 2025.

Sodniki nezadovoljni s plačami