S sodno statistiko je očitno nekaj narobe, meni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
S sodno statistiko je očitno nekaj narobe, meni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik sta se na sestanku lotila obširnega seznama tem, ki zadevajo področje delovanja ministrstva. Med drugim sta ugotovila, da sta prišla do podobnih ugotovitev s področja sodstva.
Pličanič je novinarjem povedal, da so se odločili preveriti podatke iz sodne statistike glede sodnih zaostankov in časa trajanja posameznih zadev. Ugotovili so, da je trend ravno obraten tistemu, ki ga je predstavljalo sodstvo, je povedal minister.
Varuhinja se strinja z ugotovitvami ministrstva
Teh podatkov sicer po njegovih besedah ne gre posploševati, saj so odvisni od sodišča in vrste postopkov. "Splošna ugotovitev pa je, da je z metodologijo statistike, ki jo uporablja sodstvo, očitno nekaj narobe," je pojasnil. Podrobnejše podatke je napovedal za prihodnji teden.
Tudi Čebašek-Travnikova je potrdila, da so njihovi podatki bližje tistim, s katerimi razpolaga ministrstvo. Postopki se na prvi stopnji resda rešujejo hitreje, čas do konca sodne procedure pa je daljši, je izpostavila.
Premalo odločno proti pedofiliji
Na sestanku sta se dotaknila še neučinkovitosti inšpekcijskih služb, razmer v slovenskih zaporih ter problematike pedofilije. Varuhinja je dejala, da sicer zagovarja register pedofilov, ki pa zaradi zaščite žrtev ne bi bil javen.
Po oceni ministra so predpisi na tem področju sicer ustrezni, peša pa njihovo uveljavljanje v praksi. Tožilstvo, policija in sodstvo bi morali tu biti bistveno dejavnejši in odločnejši. Več pa je treba narediti tudi za to, da bodo žrtve takšnih kaznivih dejanj v resnici imele primerne možnosti, da bodo storilce prijavile, je še povedal Pličanič.