"Kot bi rekli v UKC-ju, na z epidemijo najbolj obremenjenih oddelkih, se je treba pripraviti na daljše časovno obdobje," je dejal Jelko Kacin. Foto: BoBo

"Če bo epidemija izzvenela v naslednjih 14 dneh, se bomo takrat lahko začeli pripravljati na kolikor toliko normalno življenje. A vrtci zagotovo ne bodo prva ustanova, ki bo začela ponovno delovati, kot da se nič ne bi zgodilo," je na dopoldanski novinarski konferenci zatrdil Jelko Kacin.

Zaradi odsotnosti otrok v vrtcih, ker se med seboj ne družijo, se je zelo znižala njihova obolevnost za respiratornimi boleznimi. "Delež otrok, ki obolevajo zaradi bolezni dihal, se je po podatkih iz zadnjega posveta v Cankarjevem domu, zmanjšal na eno petino normalnega obsega," je pojasnil. "A obvestilo je na mestu, starši naj vedo, da vsaj do 17. aprila vrtcev še ne bo. Kdaj bodo odprti, se bomo posvetovali z epidemiologi."

Na novinarsko vprašanje, s čim naj občine zagotovijo plače vzgojiteljicam, glede na to, da so starši v času zaprtja vrtca oproščeni plačila, je Kacin odgovoril, da bo to problematiko obravnavala vlada v sklopu krovnega zakona, ki ga namerava najpozneje jutri podati v postopek. Po obravnavi zakona in razpravi v državnem zboru bodo znani odgovori na tovrstna vprašanja, je dejal Kacin. "Vse, kar bo nedorečeno, bo moralo počakati na drugi sveženj."