Šole so dolžne upoštevati zgolj tiste prehranske želje staršev, ki imajo osnovo v zdravniškem potrdilu. Mnogi starši menijo, da gre za diskriminacijo. Foto: BoBo
Šole so dolžne upoštevati zgolj tiste prehranske želje staršev, ki imajo osnovo v zdravniškem potrdilu. Mnogi starši menijo, da gre za diskriminacijo. Foto: BoBo

Ko je Petra Fefer na Osnovni šoli osmih talcev v Logatcu letos pregledala vse želje in medicinsko utemeljene diete osnovnošolcev, je morala pripraviti 38 različic osnovnega jedilnika. "Dva otroka imata celiakijo, eden ima sladkorno, štirje otroci brez mleka, nekateri imajo [alergijo na] mleko in kivi, drugi imajo brez svinjine in brez mleka, tako da ... teh kombinacij je veliko," pripoveduje učiteljica izbirnih predmetov in gospodinjstva, ki je hkrati vodja prehrane. V šoli dela že 18 let: "Ko sem začela, sta bili dve dieti, danes 32 otrok ne jé svinjine, 15 je vegetarijancev, ogromno je alergij." Ob koncu šolskega leta starši na prijavnici za šolsko prehrano označijo, kakšne prehranske omejitve imajo njihovi otroci. To pomeni, da mora pripraviti posebna naročila, priprava in hramba takšne hrane zahteva dodaten čas in logistiko. Željam z veseljem ugodi, če otroci takšno hrano potem res pojedo.

S takšnimi izzivi se srečuje večina slovenskih vrtcev in šol, zato so z olajšanjem sprejela Priporočila za medicinsko indicirane diete, ki so jih pripravili v Združenju za pediatrijo. "V zadnjem času zaznavamo problem vse večjega števila otrok z različnimi dietami, ki niso medicinsko utemeljene. To ima lahko škodljive učinke za otroke, predstavlja pa tudi veliko in nepotrebno breme za vzgojno-izobraževalne zavode," so zapisali v uvodu. Potrdilo o medicinsko utemeljeni dieti za določeno časovno obdobje lahko napiše osebni zdravnik, medtem ko pacient čaka na podrobnejše preiskave. Če je potrebno, se časovni interval podaljša. Namen pripravljenih priporočil je olajšanje komunikacije med šolo in starši ter zdravniki, pravi pediater Rok Orel.

Takšna zdravniška potrdila so za naše otroke krivična, pa pravijo v Islamski skupnosti, ki si že leta prizadeva za prehrano brez svinjine. Gre za diskriminacijo, pa trdijo nekateri starši vegetarijancev in veganov. Naši otroci niso bolni, zato je ponižujoče, da bi morali v šolo prinašati zdravniška potrdila.

Cena kosila osnovnošolcev so odvisna od šole, povprečno pa stanejo okoli 3 evre. V osnovni šoli v Logatcu pripravijo dva jedilnika: tisti, ki se odločijo za vegetarijanskega, morajo doplačati 20 centov, diete, ki so medicinsko določene, pa ni treba doplačati.

Javna prehrana sledi smernicam zdrave prehrane. Vse slabe prakse, ki se pojavijo v šolah na račun diet, ki niso medicinsko utemeljene, pa lahko škodijo 97 odstotkom zdravih otrok, saj je treba upoštevati kadrovske, finančne in prostorske omejitve šol.

Diete in kaprice
Diete in kaprice