Somalijski uporniki so se polastili slovenske ladje. Foto: Splošna plovba
Somalijski uporniki so se polastili slovenske ladje. Foto: Splošna plovba
Somalijski pirati ugrabili slovensko ladjo

O ugrabitvi so Splošno plovbo obvestili z Mednarodnega pomorskega urada, natančneje s centra za poročanje o piratskem delovanju. Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je za MMC pojasnil, da so po obvestilu poskušali z ladjo vzpostaviti stik, vendar neuspešno.
Gibanju ladje so sledili po satelitski komunikaciji. Ladja je še vedno plula v prvotno zastavljeni smeri in z nespremenjeno hitrostjo. "Ves čas smo bili v stiku z mednarodnimi oblastmi, ki spremljajo dogajanja in so povezane z mednarodnimi vojaškimi enotami v Adenskem zalivu," je še dejal Bandelj. Ob 12.30 so bili nato obveščeni, da so mednarodne vojaške enote ladjo osvobodile in zajele pirate. Šlo je za prvi primer tovrstnega posredovanja.

Pomoč indijske, danske in ruske ladje
Ladja je sicer plula v konvoju, na sproženi alarm se je odzvala indijska vojaška ladja. Navzočnost piratov so nato preverili s helikopterjem, na Arielli pa je nato posredovala danska vojaška ladja Absalon. Člani posadke naj bi se pri napadu zaklenili v varen prostor. Ruska vojaška ladja je medtem zajela še hitri čoln s pirati.

Poglejte na teletekstu, stran 182:
Kje so naše ladje?


Ladja Ariella, ki je iz Črnega morja plula v Indonezijo, prevaža 30 tisoč ton jeklenih izdelkov. Na krovu ladje je 25 članov posadke, med njimi ni Slovencev (gre za enega Bolgara, 15 Filipincev, enega Slovaka, enega Indijca in sedem Ukrajincev), ladja pa pluje pod zastavo Antigue in Barbude. Predstavniki Splošne plovbe so se že povezali s kapitanom, nobeden izmed članov posadke pa naj ne bi bil poškodovan.
Somalijski pirati ugrabili slovensko ladjo