Kdaj se bosta Janša in Ziherl soočila na sodišču, za zdaj še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj se bosta Janša in Ziherl soočila na sodišču, za zdaj še ni znano. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik SDS-a Janez Janša je proti psihiatru in podpredsedniku LDS-a Slavku Ziherlu tožbo vložil aprila 2009 zaradi Ziherlovega zapisa, da Janša s svojim načinom vladanja ogroža občečloveške vrednote.

Ziherl izjave ni preklical
Ziherl je namreč ob odstopu z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje decembra 2008 zapisal, da je vzrok za njegov vstop v politiko to, da je Janez Janša s svojim načinom vladanja ogrožal občečloveške vrednote. Ker Ziherl ni preklical svoje izjave ali se Janši javno opravičil, kot je zahteval prvak SDS, je Janša vložil tožbo.

Janša je v tožbi navedel, da ga je Ziherl obtožil najhujših ravnanj zoper človeštvo. Šlo naj bi za hudo obtožbo brez kakršne koli podlage v dejstvih, edini cilj pa naj bi bila diskreditacija in razžalitev tožnika.

Kdaj se bo obravnava dejansko začela, za zdaj še ni znano
Ziherl je po vložitvi tožbe odgovoril, da o hudodelstvih zoper človečnost lahko govorimo le tedaj, kadar gre za množično poškodovanje nekaterih najvišjih pravnih vrednot. Če bi ga Janša vprašal, katere občečloveške vrednote naj bi po njegovem mnenju ogrožal, "bi mu z veseljem povedal", kako je ves svoj mandat ravnal zoper vse tiste institucije, ki te vrednote varujejo, je še takrat menil Ziherl.

Kdaj se bo obravnava dejansko začela, za zdaj še ni znano.