ŠOS pričakuje odgovore v kratkem. Foto: BoBo
ŠOS pričakuje odgovore v kratkem. Foto: BoBo
Andrej Vizjak
Vizjak meni, da bi moral Omerzel takoj oditi s položaja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pomanjkanje denarja za subvencijo vrglo na noge ŠOS

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel, minister za finance Uroš Čufer in predsednica vlade Alenka Bratušek so odločili, da mladi niso prioriteta, in bodo tako zamrznili subvencioniranje prevozov, je na novinarski konferenci ugotavljal predsednik organizacije (ŠOS) Žiga Schmidt. Vladi ŠOS zato daje 24 ur časa, da jih seznani, kako bo rešila to problematiko, je dejal. V nasprotnem primeru bodo uporabili vsa sredstva, vključno s protesti, je dodal. Po zakonu so subvencije namreč zagotovljene in se te pravice morajo izvajati, je poudaril Schmidt.

Predsednik ŠOS-a je zatrdil, da ne bodo dovolili, da se v času opravljanja tekočih poslov "delajo norca iz mladih, medtem ko se denar najde za druge stvari". Predsednik ŠOS-a je povedal, da so s trenutnim političnim stanjem poleg tega zastali pogovori za ureditev študentskega dela, štipendiranja in bivanja ter o zakonu o visokem šolstvu. Na zahtevo so se že odzvali na ministrstvu za infrastrukturo in sporočili, da se bo minister Omerzel z njimi srečal v petek ob 11. uri. Po sestanku pa bo dal tudi izjavo.

Omerzel je na sredni novinarski konferenci namreč dejal, da se je ministrstvo pri subvencioniranju prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko bo pred koncem šolskega leta zmanjkalo denarja za subvencije. Denarja za avtobusne prevoze je zmanjkalo že ta mesec, medtem ko jih bo za železniški promet junija.

SDS zahteva pojasnila
Poslanci SDS-a so sicer danes že vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ-ja za infrastrukturo in prostor glede problematike načrtovanja aktivnosti in sredstev ministra Omerzela. Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je tako na novinarski konferenci izpostavil po njegovem mnenju nedopustno ravnanje ministra, in sicer da minister maja, malo pred polovico leta, pride v javnost z informacijo, da nima sredstev za najnujnejše, zakonsko predpisane dejavnosti.

Sredno opozorilo ministra je po Vizjakovih besedah dokaz, da so poslanci koalicije ravnali v nasprotju z logiko, ko so podprli njegovo nadaljnje delovanje v vladi in niso podprli interpelacije.
Po njegovem mnenju "bi veljalo, da minister takoj zapusti ta položaj".

Poleg tega je zmanjkalo denarja tudi za vzdrževanje za cestne in železniške infrastrukture. "Očitno bo moral nekdo v vladi pokriti slabo delo ministra in poiskati sredstva ali pa povečati primanjkljaj," je dejal Vizjak. Poslanci SDS-a zato pričakujejo, da bodo na izredni seji odbora dobili podrobna pojasnila Omerzela, hkrati pa pričakujejo rešitve za nastale težave.

Pomanjkanje denarja za subvencijo vrglo na noge ŠOS