Uprava za jedrsko varnost je Avstrijo po pomoti obvestila, da gre za vajo, a so napako takoj popravili. Foto: MMC RTV SLO
Uprava za jedrsko varnost je Avstrijo po pomoti obvestila, da gre za vajo, a so napako takoj popravili. Foto: MMC RTV SLO
Jedrska elektrarna Krško je od srede ustavljena in se ohlaja, da bodo lahko odpravili napako. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj bo napaka odpravljena, še ni natančno znano. Foto: MMC RTV SLO
Dogodek v JEK-u razburil sosede

Zlasti sosednje države so imele več očitkov zaradi ravnanja slovenske uprave za jedrsko varnost. Uprava je namreč avstrijske kolege sprva obvestila, da gre pri okvari za vajo. Direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar je pojasnil, da je šlo za pomoto pri izpolnjevanju formularja, vendar so napako takoj popravili.

Avstrijski minister za okolje Josef Pröll je že napovedal, da bo od slovenskih oblasti zahteval celovito pojasnilo o dogodku v Jedrski elektrarni Krško. Ministra zanima, kako je mogoče, da je avstrijski nadzorni organ za jedrsko varnost od svojih slovenskih kolegov prejel poročilo, da gre pri incidentu v primarnem delu reaktorja za vajo, medtem ko je bil prek opozorilnega sistema EU-ja EUCURIE objavljen vseevropski alarm.

EK: Obveščanje je bilo ustrezno
Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za energijo Ferran Tarraellas je dejal, da je Slovenija Evropsko komisijo in EU ustrezno obvestila. Dodal je, da jedrsko energijo jemljejo kot kakršen koli drug vir energije, okvare pa morajo biti vedno ustrezno in transparentno pojasnjene.

Hrvaški Večernji list trdi, da je bil jedrski alarm pri Evropski komisiji sprožen ob 17.38, infromacija o tem pa je do hrvaških medijev, čeprav je Hrvaška solastnica NEK-a, prišla šele ob 19.10. Večerni list je izvedel, da so bili tudi hrvaški uradniki o dogodku obveščeni iz medijev. Predsednik uprave NEK-a Stane Rozman pa je dejal, da je bil s hrvaškimi kolegi v stalnem stiku vse od 16. ure naprej, ko je o okvari obvestil Hrvaško elektrogospodarstvo.

Avstrijski Kronen Zeitung je to, da je bil alarm sprožen šele ob 17.38, kar je več kot dve uri in pol po odkritju okvare, označil za škandal. O okvari so pisali tudi nemški mediji, BBC in CNN.

Stritar: Slovenija obvestila vse pristojne
Poleg Evropske komisije je uprava o okvari obvestila tudi Mednarodno agencijo za jedrsko varnost (IAEA), a jim je obvestilo poslala na napačnem obrazcu, tistem, ki ima na vrhu zaznamek, da gre za vajo, ki pa je praktično enak obrazcu brez oznake za vajo. IAEA je nato obvestilo poslal sosednjim državam. Predstavnik avstrijskega centra za obveščanje je Stritarja nato poklical nekaj minut zatem, da preveri informacijo. Direktor slovenske uprave za jedrsko varnost se je za neljubi dogodek opravičil in pojasnil, da ne gre za vajo.

Z ministrstva za okolje so sporočili, da je uprava za jedrsko varnost javnost obvestila o okvari v NEK-u. Po protokolu obveščanja so o tem obvestili tudi Mednarodno agencijo za jedrsko energijo in prek za to namenjenega obrazca tudi Evropsko skupnost. Evropska komisija je nato pripravila obvestilo za medije, da je aktivirala svoj sistem za odziv na dogodek.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je ob prihodu na zasedanje okolijskih ministrov v Luksemburgu povedal, da incidenta ni bilo, ampak je prišlo le do manjšega izteka vode. Njegov nemški kolega Sigmar Gabriel pa je dejal, da imaraje več nepotrebnih alarmov kot enega resničnega. Da ni potrebe za preplah, pa je dejala tudi italijanska okolijska ministrica Stefania Prestigiacomo.
Dogodek v JEK-u razburil sosede