Na ŠOU v Ljubljani tudi domnevajo, da so zaradi svoje načelnosti pri uvajanju novega elektroniziranega sistema študentskih bonov postali žrtev diskreditacij predsednice ŠOS in posameznikov iz ozadja. Foto: MMC RTV SLO
Na ŠOU v Ljubljani tudi domnevajo, da so zaradi svoje načelnosti pri uvajanju novega elektroniziranega sistema študentskih bonov postali žrtev diskreditacij predsednice ŠOS in posameznikov iz ozadja. Foto: MMC RTV SLO
Katja Šoba
Katja Šoba očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
ŠOU LJ zahteva odstop Katje Šoba

Predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Jernej Štromajer želi, da se na izredni seji predsedstva Študentske organizacije Slovenije opravi revizija poslovanja in delovanja ŠOS-a v mandatu zdajšnjega vodstva.

Očitno gre za neskladja znotraj samih organizacij, saj v ŠOU-u izpostavljajo, da je predsednica ŠOS-a od njih pričakovala popolno podporo projektu elektronizacije subvencionirane študentske prehrane. "ŠOU v Ljubljani študentom ne more več zagotavljati, da politike ŠOS-a ne usmerjajo različni zasebni interesi in skupine zunaj študentskega organiziranja, zato se od takšnega politikantskega dela določenih članov Predsedstva ŠOS distancira," so zatrdili na ŠOU.

ŠOU pričakuje pritiske z različnih strani
Prav tako se ne strinjajo z načinom sklica skupščine ŠOS-a, ki ga je zahtevala poslanka študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, da bi ocenili demonstracije študentov in dijakov 19. maja, ki so se sprevrgle v izgrede. Katja Šoba je nato po njihovih trditvah ta poziv zlorabila za nezakonit predlog spremembe dnevnega reda skupščine ŠOS-a, s katero želi disciplinirati ŠOU v Ljubljani.

"Čeprav pričakuje pritiske z različnih strani, v ŠOU v Ljubljani verjame, da se bodo sčasoma pokazale vse zablode tovrstne politike pritiska ter zavračanja dialoga z vlado, ki ga je do zdaj prakticiral ŠOS," so še dejali v ljubljanski študentski organizaciji.

Šoba: Očitno se nekateri bojijo sprememb
Na očitke se je že odzvala predsednica ŠOS-a Katja Šoba, ki meni, da so ti posledica napovedanih sprememb, ki jih želijo uvesti za večjo transparentnost in nadzor ter s konkretnimi sankcijami. "Tako odziv ŠOU v Ljubljani razumem kot dejanje upora proti predlaganim spremembam študentske ustave, s katerimi se predvidevajo večja pooblastila nadzorni komisiji ŠOS-a in razsodišču ŠOS-a, s katerimi se zagotavljata boljši nadzor nad porabo koncesijskih sredstev in sankcioniranje v primeru ugotovljenih kršitev," je zapisala.

Kar pa se tiče delovanja ŠOS-a v kontekstu demonstracij in odnosa do vlade RS-a, pa je to po ureditvi študentskega organiziranja odgovornost predsedstva ŠOS-a, katerega član je tudi Jernej Štromajer, opozarja Šoba, ki navaja še, da ta nikoli ni nasprotoval odločitvam preostalih članov predsedstva. "Kar pa se tiče sklica Skupščine ŠOS, je pobudo za sklic Skupščine ŠOS podal ŠOU v Ljubljani, predlagana razširitev dnevnega reda pa ni v neskladju s Študentsko ustavo," dodaja.

ŠOU LJ zahteva odstop Katje Šoba