V stanovanju na Slovenski cesti sta naloge opravljali nemška in slovenska tajna služba. Foto: RTV SLO
V stanovanju na Slovenski cesti sta naloge opravljali nemška in slovenska tajna služba. Foto: RTV SLO
Iztok Podbregar
Iztok Podbregar bo pred parlamentarno komisijo v spremstvu svojega odvetnika Aleksandra Čeferina stopil 4. septembra. Foto: RTV SLO
Sova zanika posedovanje listin

Povedali so, da v svojih dokumentarnih gradivih nimajo izsledkov spremljanja mednarodnih zvez, na katerih naj bi bila posneta dogovarjanja o incidentih med Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem.

Zapisali so še, da "Sova od BND-ja ni prejela nikakršnega poročila ali drugega dokumenta, ki bi se kakor koli nanašalo na zgoraj omenjena domnevna dogovarjanja".

Komercialna televizija je namreč poročala, da naj bi vsebino pogovorov o incidentih v Piranskem zalivu BND posredoval takratnemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju, ta pa naj bi o vsebini pogovorov takratnemu premierju Antonu Ropu poročal 29. septembra 2004.

Ulfkote: Vsaka naloga BND-ja je dokumentirana
Nemški novinar in publicist Udo Ulfkote je po telefonu včeraj potrdil, da je nemška tajna služba skupaj s Sovo tudi iz stanovanja na Slovenski cesti iskala Radovana Karadžića, obtoženega vojnih zločinov. Z njim naj bi se celo pogovarjali po telefonu. Če so ob tem ujeli tudi pogovor med Janšo in Sanaderjem, bi moralo obstajati poročilo. "Da, seveda so dokumenti tudi o tem. Vsaka naloga BND-ja je dokumentirana in obstajajo poročila, ki pa so seveda tajna in niso javno dostopna," je dejal Ulfkote. Na vprašanje, ali bi Sova te dokumente lahko dobila, pa je odgovoril, da bi slovenska tajna služba te dokumente že morala imeti.

Sova: Službi nista sodelovali zaradi odnosov med Slovenijo in Hrvaško
Iz Sove so tudi sporočili, da sodelovanje obeh tajnih služb ni bilo nikoli usmerjeno na vprašanja odnosov med Slovenijo in Hrvaško, saj bi bilo to v nasprotju z osnovnimi načeli sodelovanja med obema službama in državama.

Odziv SDS-a
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je zanikal, da naj bi nemška tajna služba ujela pogovor med Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem. Objava omenjene informacije samo sprevrača odgovornost za zlonamerne izjave Antona Ropa. Dodal je: "Zaletave izjave poslanca SD Antona Ropa, ki niso primerne za resnega politika, še najmanj za nekdanjega predsednika vlade, so pozvročile velik škandal v domači in mednarodni javnosti. Še posebej so vplivale na poslabšanje pogajalskih izhodišč Slovenije pri urejanju mejnih in drugih zadev s Hrvaško."

Sova zanika posedovanje listin