Anketirani se z vladnimi potezami v primeru Sove strinjajo. Foto: RTV SLO
Anketirani se z vladnimi potezami v primeru Sove strinjajo. Foto: RTV SLO
Boj na vrhu med SD-jem in SDS-om ne pojenja. Foto: RTV SLO
Aktualna vprašanja na testu javnosti

Kar 61 odstotkov sodelujočih je prepričanih, da je bila poteza vlade pri razkrivanju domnevnih nepravilnosti v Sovi pravilna, hkrati pa jih 32 odstotkov meni, da afera najbolj škoduje Sovi, 31, da vladi, le 19 pa, da najbolj predsedniku Janezu Drnovšku. Pri strankarskih preferencah SD-ju (15 %) sledijo SDS (12 %), LDS (7 %), SLS (4 %), SNS (dobre 3 %), NSi (dobra 2 %) in DeSUS (2 %).

V dirki za predsednika vodi Borut Pahor (42 %) pred Lojzetom Peterletom (24 %), še poroča TV SLO, za katero je družba Valicon opravila raziskavo s 501 sodelujočim.

Konec aprila je po izsledkih Valiconove raziskave SD podpiralo 17 odstotkov, SDS 13, Boruta Pahorja za predsednika pa skoraj polovica volivcev (47 %), podpora Petrletu pa je stabilna.

Vladna anketa: Rezultati delno drugačni
Izsledki Aragonove javnomnenjske raziskave izpred par dni - naročila jo je vlada - pa so pokazali, da delo vlade podpira 42,3 odstotka vprašanih, nasprotuje pa mu dobrih 51 odstotkov. Majska podpora je bila za nekaj odstotnih točk višja od aprilske, ko je vlado podpiralo 39,7 odstotka vprašanih, nasprotovalo pa ji je 53 odstotkov.

Med strankami je prvo mesto z 22 odstotki osvojil SDS. Na drugem mestu je s skoraj 19 odstotki SD, tretje mesto pa je pripadlo LDS-u (10,7 %).

Na vprašanje, ali se je nadzor nad Sovo, za katerega se je odločila vlada, izkazal za upravičenega, je Aragonu pritrdilno odgovorilo 41,5 odstotka vprašanih, nikalno pa le pol odstotka manj (41 % vprašanih). Da je bilo poslovanje prejšnjega Sovinega vodstva s črnim fondom nezakonito, meni 49,3 odstotka vprašanih, z vprašanjem pa se ni strinjalo 26,5 odstotka.

Aktualna vprašanja na testu javnosti