Sova je imela tajno lokacijo na Malem trgu 4 od leta 1990. Foto: RTV SLO
Sova je imela tajno lokacijo na Malem trgu 4 od leta 1990. Foto: RTV SLO
V Sovi vlada izredno stanje

V javnost so namreč prišli podatki o še eni tajni lokaciji Sove na Slovenski cesti, v neposredni bližini Telekoma Slovenije. Od tam naj bi Sova skupaj z nemško BND prisluškovala telekomunikacijam.

Šinkovec je potrdil, da Sova v boju proti mednarodnemu terorizmu sodeluje s tujimi tajnimi službami, zato bi lahko razkritje zaupnih podatkov v medijih sprožilo izjemne posledice. Odrejeni ukrepi zato ustrezajo resničnosti položaja in so nujni za zaščito mreže tajnih operativnih virov.

Mednarodno sodelovanje Sove zaradi varnosti EU-ja in Nata temelji na strogi zaupnosti, so zapisali v sporočilu za javnost. Sova je z objavo tajnih podatkov v medijih 29. in 30. maja že seznanila generalnega direktorja policije in pristojnega državnega tožilca, ker ocenjuje, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje.

Podatki o Sovi v javnost prihajajo od aprila
Gre za že drugo razkrito tajno lokacijo, Sova je namreč imela od leta 1990 skrivne prostore na Malem trgu 4. Do razkritja prve lokacije je prišlo, ko so v javnost prišle neuradne informacije, da naj bi vladna skupina konec februarja obiskala sedež Sove in pregledala najtajnejše zbirke podatkov, parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pa je sklicala izredno sejo ter nanjo povabila tudi direktorja Sove.

V Sovi vlada izredno stanje