Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je za portal Necenzurirano navedla, da "s pristojnimi državnimi organi in službami sodelujejo pri varnostnem preverjanju in posredujejo podatke, pomembne za varnost določenih oseb, delovnih mest, organov, objektov in okolišev" v skladu z zakonom. Pri tem opozarjajo na svojo vlogo pri "preventivnem varnostnem in protiobveščevalnem ozaveščanju ter dvigovanju nacionalne odpornosti".

Na Sovi so pojasnili, da tuji akterji pridobivajo podatke tudi s tehničnimi sredstvi, "vključno z zlonamernim kibernetskim delovanjem proti ciljnim informacijsko-telekomunikacijskim sredstvom, ki jih uporabljajo nosilci oblasti". Tako poskušajo pridobiti dostop do ciljnih naprav in si na ta način zagotoviti dolgoročno pridobivanje podatkov, "pri čemer lahko uporabljajo izredno napredna orodja, tehniko in programsko opremo", so dodali.

"V skladu s tem agencija odsvetuje prenos informacijsko-telekomunikacijskih sredstev med uporabniki, saj se s tem pomembno prispeva k preventivni protiobveščevalni zaščiti," so zapisali. Dodali so, da protiobveščevalno ravnanje z informacijsko-telekomunikacijskimi sredstvi ni v nikakršni povezavi z zakonitostjo pregleda njihove vsebine. "Na pomen protiobveščevalne zaščite in kibernetska ogrožanja je agencija opozorila tudi v javnih poročilih," so še dodali na Sovi.

Javni funkcionarji so morali službene telefone in računalnike praviloma vračati, še poroča Necenzurirano. Če so javni funkcionarji pri svojem delu sledili varnostnim protokolom, razlogov za uničenje teh naprav ni. Predsednik vlade in ministri lahko namreč o informacijah, ki imajo najvišjo stopnjo tajnosti, komunicirajo le prek kriptiranih, torej posebej zaščitenih telefonov. Edina izjema, pri kateri je "strokovno uničenje" po pravilih nujno, so informacijsko-komunikacijske naprave, ki jih pri svojem delu uporabljajo operativni sodelavci Sove na terenu, še navajajo.

Po poročanju portala je namreč Sova 25. aprila, takoj po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom "strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika" vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu.

Zakaj je Sova priporočala uničenje naprav?

Odziv notranje ministrice

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade na novinarsko vprašanje uničevanje telefonov v imenu nacionalnega interesa označila kot zelo dvomljiv ukrep. "Ve se, na kakšen način se ravna s telefoni, ki vsebujejo komunikacijo. Tu je tudi ustava popolnoma jasna, tako da mislim, da drug komentar niti ni potreben," je dodala. Sovo je v času prejšnje vlade vodil Janez Stušek, zdaj pa jo kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Joško Kadivnik.

Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Robert Škrjanc, sogovorniki iz vrst obveščevalcev pravijo, da gre za razumljiv ukrep, drugi strokovnjaki in novi ministri pa menijo, da gre za sporen ukrep, še posebej če gre za podatke, do katerih bi moral dostopati tudi novi minister.

"Da bi se vse brisalo, je nepojmljivo"

"Ko se vlada zamenja, novi ljudje z novimi imeni in priimki niso samo novi ljudje, so tudi funkcionarji, ki pač nadaljujejo vladne posle. Da bi se vse to brisalo, je nepojmljivo," je za Radio Slovenija dejal nekdanji glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič. Pri tem je opozoril tudi na prakso v tujini, kjer ministri ne smejo brisati svoje elektronske pošte, s svojih službenih telefonov pa ne smejo brisati seznama klicev ali sporočil.

"V preteklosti morda za kakšno varovano osebo, ki bi imela na teh komunikacijskih sredstvih določene podatke, ki bi se dotikali nacionalne varnosti. Da bi se to nanašalo na vse funkcionarje oziroma ministre, je pa dejansko nenavadno," je za TV Slovenija povedal Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede Univerze v Ljubljani.

Stušek: Sova ni prekoračila pooblastil

Sova je takšno priporočilo izdala v času, ko jo je vodil Janez Stušek. Očitke, da je agencija prekoračila pooblastila, odločno zavrača. "Ko govorimo o strokovnem uničenju, je bila to samo ena od opcij. Torej agencija je dala zgolj in samo priporočila – nič več, nič manj," je povedal.

Da ne gre za nič nenavadnega, meni tudi varnostni strokovnjak in nekdanji vodja vojaških obveščevalcev Marjan Miklavčič. "Mislim, da gre za operativno delo slovenske obveščevalne agencije. To je pravzaprav njena vsebina dela na področju protiobveščevalne dejavnosti," je pojasnil.

Uničevanje komunikacijske opreme