Predsednik računskega sodišča je povedal, da bodo pri obeh službah ugotavljali pravilnost poslovanja, ki naj bi bila končana konec oktobra. Foto: RTV SLO
Predsednik računskega sodišča je povedal, da bodo pri obeh službah ugotavljali pravilnost poslovanja, ki naj bi bila končana konec oktobra. Foto: RTV SLO
Janša o Sovi
Računsko sodišče preverja Sovo

Sodišče bo preverjalo pravilnost poslovanja Sove od leta 2005 do vključno prve polovice letošnjega leta. Zaradi sorodnih dejavnosti pa bo pod drobnogledom revizorjev tudi obveščevalno-varnostna služba na ministrstvu za obrambo.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je ob tem dejal, da so revizijo poslovanja Sove načrtovali že ob snovanju letnega programa dela. Obe službi sta obvestilo o reviziji že prejeli in se zoper sklep lahko še pritožita. Ker gre za zelo obsežno delo, Šoltes ocenjuje, da bodo pregled zaključili konec oktobra. Obe službi bosta prvič pod drobnogledom računskega sodišča. Bo pa medijsko odmevno dogajanje okoli Sove vplivalo na obseg revizije, je še pojasnil Šoltes.

Črnega fonda ne pozna
Šoltes pravi, da zakon o Sovi česa takega, kot je črni fond, ne pozna. Zakon predvideva le možnost posebnih sredstev, za katere pa se vodijo posebne evidence skladno s predpisi.

Komisija DZ-ja za nadzor nad tajnimi službami je v torek obiskala Sovo, kjer je preverjala informacije o podjetju Webs. Nekdanji predsednik države Milan Kučan pa je izjavil, da gre v zadevi Sova za nedopusten poseg v avtonomno presojo tožilstva in pritisk nanj. Kučan je tudi zanikal, da je v času svojega mandata dobival informacije Sove o takratani opozciji. Verjame,da se obveščevalna agencija s tem ni ukvrajala.

Janšo čudi hiter odziv Kučana
Navedbe nekdanjega predsednika je komentiral tudi premier Janez Janša, ki je dejal, da vladno poročilo ni nikoli omenjalo njegovega imena, zato ga čudi, da se je odzval, vendar pa je mogoče, da se je odzval vnaprej in da je lahko seznanjen z določenimi zadevami.

Glede očitka o pritisku na tožilstvo in sodstvo pa je dejal, da to govori nekdo, ki je bil nekoč na vrhu politične totalitarne oblasti, ki nikoli ni bila izvoljena in ki je imela pod kontrolo tako obveščevalno dejavnost kot tudi sodstvo. Še enkrat je poudaril, da je med drugim 100-odstotno dokazljivo, da je obstajala mobilna prisluškovalna naprava, ki so jo imeli na Sovi v kombiju. Ta je naredil 12.000 kilometrov po Sloveniji, saj v tujino ne sme. Janša tudi ne verjame, da so s tem kombijem "hodili na izlete".

Premier še pravi, da so izgovori, da se s tem slabi operativno delo agencije, smešni in da jih izrekajo tisti, ki imajo slabo vest. Vlada po njegovih besedah pospešeno odpravlja nezakonitosti v Sovi.

Janša o Sovi
Računsko sodišče preverja Sovo