Prijave, ki se izkažejo za utemeljene, Spletno oko preda policiji. Foto: EPA
Prijave, ki se izkažejo za utemeljene, Spletno oko preda policiji. Foto: EPA

V centru pojasnjujejo, da pregledovalci na njihovi prijavni točki pregledajo vsako prijavo posnetkov s spolnimi zlorabami otrok. Če ugotovijo, da je prijava upravičena, določijo lokacijo strežnika s sporno vsebino in primer predajo policiji. Kako ravna policija, je odvisno od tega, ali je bila vsebina locirana na slovenskem ali tujem strežniku, so pojasnili v centru.

Sporni posnetki se praviloma pojavljajo na tujih strežnikih, lani so na slovenskih strežnikih odkrili zgolj en neprimeren posnetek, ki pa ga je ponudnik gostovanja na poziv policije odstranil. Kadar na sporne posnetke naletijo na tujih strežnikih, obvestijo prijavno točko v državi, kjer so zaznali strežnik, tam pa primere nato predajo policiji.

Prijavna točka je ugotovila, da so lani v primerjavi z letom pred tem izstopali posnetki, ki prikazujejo hujše spolne zlorabe otrok. Delež tovrstnih posnetkov je narastel za več kot 20 odstotkov. Tipična žrtev, prikazana na lanskih posnetkih, je bilo dekle, staro od 11 do 15 let.

Lani manj prijav sovražnega govora kot leto pred tem
Spletno oko pa sprejema tudi prijave sovražnega govora, lani so jih prejeli 1.290, vendar so kot sovražni govor ocenili samo 29 prijav in jih predali policiji. Ta je 18 prijav že zavrgla, 11 pa jih še obravnava. Število prijav sovražnega govora je lani v primerjavi z letom 2013, ko so prejeli 2.835 prijav, občutno nižje.

15 odstotkov lanskih prijav bi po mnenju centra za komunikacijo lahko uvrstili v sovražni govor, vendar pa niso izpolnjevale pogojev, ki jih določa kazenski zakonik. Tretjino prijav pa so označili za žaljivi govor.

Pri primerih, ki so jih posredovali policiji, je šlo najpogosteje za sovražni govor, usmerjen proti skupinam oziroma posameznikom zaradi njihove narodnosti, verske pripadnosti in političnega prepričanja.

Spletno oko prijave posnetkov spolnih zlorab otrok in domnevnega sovražnega govora sprejema od marca 2007. V osmih letih delovanja so našteli več kot 18.000 prijav, več kot 1.700 so jih posredovali policiji. Glavna vloga prijavne točke je omogočanje anonimne prijave domnevno nezakonitih vsebin. Pri tem Spletno oko aktivno sodeluje s policijo in mrežo prijavnih točk po vsem svetu - INHOPE.