Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S tem zakonom bi od leta 2027 morali predstavniki obeh spolov zasedati vsaj 40 odstotkov neizvršnih direktorskih mest oziroma mest članov nadzorniških svetov ali vsaj tretjino vseh direktorskih mest.

Gospodarske kvote so prvi že pred več kot 20 leti uvedli na Norveškem. Ob uvedbi so ženske tam zastopale zgolj desetino vseh predstavnikov v odločevalskih odborih, od leta 2008 pa sta oba biološka spola zastopana z vsaj 40-odstotnim deležem. Za njo je nato 14 držav uvedlo prav tako obvezne kvote, 17 držav pa prostovoljne.

Z organskim razvojem sprememb ne bo kmalu

A zakaj jih sploh potrebujemo? Jana Javornik z Univerze v Leedsu v Veliki Britaniji poudarja, da večina raziskav kaže, da brez prisile sprememb ne bomo dočakali še naslednjih 125 do 500 let.

Skeptiki kvot navadno zagovarjajo, da s kvotami oseba na določenem položaju tako ni zaradi znanja in sposobnosti. "Ampak poglejmo z druge strani – ali so vsi moški v upravljavskih strukturah na teh položajih v resnici zaradi svojih sposobnosti, torej znanj in veščin? Odgovor je ne," pravi raziskovalka Javornik.

V politiki ni "nesposobnih žensk na mestih"

Kvote pri nas sicer niso novost, poznamo jih že iz politike, kjer smo jih prvič uvedli leta 2004 za volitve v evropski parlament. Za njihovo uveljavitev se je že od konca 90. let posebej zavzemal nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič, ki pravi, da kvote niso prinesle tega, da bi bile "nesposobne ženske na mestih, ker bi lahko bili sposobni moški". Ribičič zagovarja, da je za politično predstavništvo namreč pomembno načelo sorazmernosti z enakovredno zastopanostjo prebivalstva.

Ženske na pomembnih položajih v politiki in gospodarstvu so danes sicer še vedno pogosto tarče diskreditacij in stereotipizacije, pove Jasna Mikić Ljubi z ljubljanske Fakultete za družbene vede: "S tem, ko ženska postavi kariero na prvo mesto, se ji očita, da je slaba mama, medtem ko se tega nikoli ne očita moškim."

Tudi zato cilj kvot ni zgolj spreminjanje upravljavskih struktur, temveč tudi vplivanje na družbo z željo po izkoreninjanju stereotipov.

Vabljeni ste tudi k poslušanju radijske oddaje Aktualna tema, v kateri so govorili o tej temi. Kliknite spodaj.

Slovenija po politiki spolne kvote vpeljuje tudi v gospodarstvo