Slavje z mašo v kapelici Marije Snežne na Kredarici sta vodila celjski škof Anton Stres in zagrebški pomožni škof Vlado Košić. Foto: RTV SLO
Slavje z mašo v kapelici Marije Snežne na Kredarici sta vodila celjski škof Anton Stres in zagrebški pomožni škof Vlado Košić. Foto: RTV SLO
Kardinal Stepinac se je na Triglav povzpel daljnega leta 1936. Foto: RTV SLO

Slavje in mašo na Kredarici je vodil celjski škof Anton Stres. Predsednik komisije Pravičnost je v svojem nagovoru poudaril, da težave med Hrvaško in Slovenijo niso tako velike, da ne bi bile rešljive, in dodal, da je to moralna obveza politikov na obeh straneh meje. Udeležba okoli 50 hrvaških planincev po Stresovih besedah kaže na enotnost katoličanov v obeh državah.

Kardinal Stepinac je po škofovih besedah uvrščen med največje dobrotnike za slovenski narod in RKC, saj je leta 1941 sprejel iz Slovenije pregnane duhovnike.

Protesti opozicije
Na postavitev spomenika se je ostro odzval SNS, ki je na vlado o dogodku na Kredarici naslovil pisno poslansko vprašanje, saj naj bi kardinal Stepinac, za blaženega ga je leta 1998 razglasil pokojni papež Janez Pavel II., med 2. svetovno vojno sodeloval z Italijani. Zato v pismu podpisani predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da je postavitev spominske plošče sramota za slovensko državo. Poslansko vprašanje s podobno vsebino je že na julijski seji DZ-ja na vlado naslovil poslanec LDS-a Aleš Gulič.

RKC odgovarja, da je kardinal pomagal med vojno pregnanim Slovencem in duhovščini, kar je odraz velikega poguma in pravičnosti.