Pred pravoslavno cerkvijo je bilo kljub Drnovškovi smrti živahno. Foto: MMC RTV SLO
Pred pravoslavno cerkvijo je bilo kljub Drnovškovi smrti živahno. Foto: MMC RTV SLO
Policisti zastražili mestno središče

Izgredov zbranih pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda ni bilo, tako da se je množica v miru razšla do poldruge ure popoldne. Dogodek je nadzorovala tudi policija, ki je v ta namen okrepila nadzor pred ameriškim veleposlaništvom in samim krajem dogodka.

Po nekaterih podatkih so se v prestolnici zbirali tudi predstavniki kosovskih Albancev. Dopoldne naj bi se sešli pred srbskim veleposlaništvom.

Pravi shod bo 2. marca
Kot je znano, je Branko Matijević iz Zveze srbskih društev Slovenije v soboto dejal, da so se za preložitev shoda na 2. marec odločili v znak spoštovanja ob smrti nekdanjega predsednika Slovenije Janeza Drnovška. Kraj in čas protetnega shoda ostajata nespremenjena: pred cerkvijo svetega Cirila in Metoda, z začetkom ob 12.44.


Na shodu bodo prebrali sporočilo, naslovljeno na najvišje predstavnike slovenske oblasti. "S tem bomo na nek način pozvali slovensko javnost in državni zbor, da se ne vda sili pritiskov, da spoštuje mednarodno pravo in ne podpre priznanja neodvisne srbske pokrajine Kosovo," je še povedal Matijević za Radio Slovenija.

"Protestnike smo pozvali k mirnosti"
Protestov srbske skupnosti zoper razglasitev kosovske neodvisnosti naj bi se v Ljubljani udeležilo okoli tri tisoč ljudi. Janković nam je že v petek zatrdil, da so protestnike, ki naj bi prišli iz vse Slovenije, opozorili, naj bo zborovanje mirno: "Pri vsakem večjem zbiranju, ne glede na to, za kakšno zbiranje gre, je nevarnost nemirov in nasilja," je dodal. "Vendar pričakujemo, da do nasilja ne bo prišlo, in še enkrat opozarjamo, da nasilje ne bo pripomoglo k uresničevanju naših ciljev."

Organizatorji se že dogovarjajo s policijo, da bo zborovanje in vse izpostavljene objekte nadzirala tudi naslednjo nedeljo.

Policisti zastražili mestno središče