Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nabor nadzornikov se je konec leta povečal z uveljavitvijo sedme protikoronske zakonodaje (PKP 7). Pristojnosti za nadzor so se poleg zdravstvenega inšpektorata, policije in občinskega redarstva razširile na številne inšpektorate, ki imajo na voljo okoli 1500 inšpektorjev.

"Večina je aktivno pristopila k izvajanju nadzorov. V obdobju od 4. do 10. januarja je bilo opravljenih 4176 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije," je na vladni novinarski konferenci pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Zdravstveni inšpektorat je v navedenem obdobju opravil 1290 nadzorov, izrečene so bile štiri sankcije po zakonu o prekrških, 76 opozoril in trije upravni ukrepi. V gostinstvu je bilo opravljenih 150 nadzorov, izrečeni sta bili dve prekrškovni sankciji in 14 opozoril. Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo 564 nadzorov, izrečeni sta bili dve prekrškovni sankciji in 30 opozoril.

Sorodna novica Carotta: "Podatki o številu hospitalizacij kažejo, da se nikamor ne premaknemo"

Zdravstveni inšpektorat je opravil največ nadzorov v storitvenih dejavnostih, kot so frizerski saloni, avtopralnice, servisne delavnice, knjižnice, trafike, pošte zavarovalnice in objekti kulturne dediščine.

"Pri nadzorih, ki zajemajo tudi praznične dni, smo naleteli na opravljanje frizerskih storitev v nasprotju z odlokom o začasni prepovedi. V salonu, velikem nekaj več kot 60 m2, so frizirali osem strank, s čimer je bila presežena omejitev prostora 30 m2 na eno stranko. Globa je bila izrečena pravni in odgovorni osebi. V avtopralnicah in avtoservisih ugotavljamo, da nekatere pisarne še niso opremljene s pleksi stekli, kot to nalagajo priporočila NIJZ-ja. V dveh samopostrežnih avtopralnicah so storitve uporabljale fizične osebe, zaradi česar bo uveden prekrškovni postopek. Izvajalci higienske nege pa po ugotovitvah inšpektorjev spoštujejo odloke in priporočila, opozoriti so jih morali le na dosledno nošenje zaščitnih očal ali vizirja. V večstanovanjskih stavbah še vedno ni razkužil pred dvigalom v vsakem nadstropju," je navedla Potza.

S policisti so zdravstveni inšpektorji tudi opravili nadzor na območju Mozirja. Prejeli so prijavo glede gostinskega lokala, ker naj bi tam potekala novoletna zabava. "V času pregleda je bil lokal zaprt in spuščene žaluzije. Vendar so bile v notranjosti vidne osebe, ki so po trkanju ugasnile luč. Pravni in odgovorni osebi bo poslano obvestilo o prekršku," je opisala predstavnica zdravstvenega inšpektorata.

Nadzori prevzemnih mest hrane in pijače

S policisti so zdravstveni inšpektorji preverili prijave tudi glede zbiranja pred gostinskimi lokali na različnih lokacijah in pri tem ugotovili kršitve, kot so neustrezno prevzemno mesto, zbiranje v bližini lokala, kjer je bila kupljena pijača, v enem primeru pa je bila dokazana prepovedana prodaja in prevzem alkoholnih pijač na prevzemnem mestu. Gostincu je bila takoj izrečena globa.

Vzorno upoštevanje ukrepov v cerkvah

Nobenih neskladij, tako Potza, pa ni bilo ugotovljenih pri izvajanju verskih dejavnosti v cerkvah, zaznane niso bile niti kršitve zbiranja.

"Maše so potekale preko Facebooka ali Zooma, nekje pa se je bilo treba naročiti. Kršitev tudi ni bilo na lokacijah, kjer so verniki čakali na obhajilo. Nekatere cerkve so bile odprte za posameznike, če so se napovedaili. V pogovorih z župniki pa smo ugotovili, da so dobro seznanjeni z ukrepi in obvestili škofovske konference. Razkužila so nameščena ob vhodih v cerkev, prav tako navodila NIJZ-ja," je pojasnila.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Trenutna prioriteta je cepljenje

Aktualna prioriteta zdravstvenega inšpektorata je cepljenje in v sredo je bil opravljen nadzor na 21 cepilnih mestih, ki jih določa nacionalna strategija cepljenja. Gre za 16 bolnišnic in pet zdravstvenih domov. Nad ugotovitvami smo bili presenečeni, je dejal Potza. Vendar ker nadzori potekajo tudi v četrtek, o ugotovitvah ne morejo poročati.

Glede poročil drugih inšpektoratov pa je Potza izpostavila poročilo inšpektorata za šolstvo glede na to, da so se odprle šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami in kamor je bil usmerjen nadzor. Ob tem so zaznali dva zavoda, ki ne izvajata programa za otroke s posebnimi potrebami, so pa v obeh začeli izvajati izpite znotraj šole. Odrejena je bila prekinitev izpitov ter ukrepi zoper pravno in odgovorno osebo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Številne prijave občanov

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da so v zadnjih treh tednih, od 24. 12. do 13. 1, policisti prejeli 214 prijav od občanov.

"Število klicev je od praznikov čedalje manjše, povečujejo se samo ob koncu tedna. Izdali smo 1198 glob – večinoma zaradi odlokov o prehajanju občinskih meja, državnih meja ali nošenju mask. V primeru manjših kršitev izrečemo le opozorilo, če ne doseže namena, se sankcije stopnjujejo," je naštel Pečjak.

"Največ ukrepov je bilo v tem času izdanih v Ljubljani, sledi Celje, nato pa Novo mesto in Kranj. Policija po 21. uri skrbno opravlja nadzor v večjih mestih in cestnih relacijah, kjer pa v zadnjem času zaznavamo manj kršitev," je dodal.