Ponoven porast hospitalizacij in okužb v domovih

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, je inšpektorat v zadnjem tednu največ nadzorov opravil na javnih mestih, kjer je tudi ugotovil največ kršitev. Zdravstveni inšpektorat je zabeležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovine. Skupno so opravili 1338 nadzorov. Izrekli so 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov, 170 opozoril in tri upravne ukrepe. Samo na zunanjih javnih površinah so izvedli 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8000 evrov.

"Inšpektorji poročajo o zbiranju staršev in otrok iz različnih družin na igriščih in pri odprtih športnih objektih. Naj opozorimo, da takšno zbiranje ni dovoljeno. Za rekreacijo na zelenih površinah naj bo poskrbljeno tako, da so skupaj le člani iz istega gospodinjstva," je opozorila Potza.

V gostinstvu so opravili 198 nadzorov. Izrekli so tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah je zdravstveni inšpektorat opravil 197 nadzorov, izrekel pa je eno prekrškovno sankcijo v vrednosti 400 evrov.
V drugih storitvenih dejavnostih, kot so frizerski in kozmetični saloni ter cvetličarne, so opravili 240 nadzorov, kjer pa nepravilnosti niso ugotovili.

V zadnjem tednu 2254 nadzorov

V tednu od 16. do 22. novembra so sicer različni državni inšpekcijski organi opravili 2254 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19, izrekli pa so 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov.

Sorodna novica V Sloveniji prvič zdravili covid-19 s plazmo, stanje se je bolniku izboljšalo

Še vedno primeri nedovoljenega obratovanja gostiln

V različnih storitvenih dejavnostih posebne problematike ne zaznavajo, saj je večina dejavnosti zaprta, dobivajo pa prijave glede obratovanja posameznih kozmetičnih in frizerskih salonov. V preteklem tednu so obravnavali tudi več primerov nedovoljenega obratovanja gostiln, še vedno je prisotna tudi problematika zbiranja ob gostinskih obratih, ko posamezniki opravijo osebni prevzem hrane in pijače, je povedala Potza. "Opažamo, da so se ljudje z vrtov preselili na bližnje površine."

Kar je bo besedah Potze še posebej skrb vzbujajoče, pa je to, da pri nekaterih posameznikih zaznavajo ponavljajoče se kršitve in dejavno nasprotovanje vladnim ukrepom z nespoštovanjem nošenja zaščitne maske, nedovoljenim zbiranjem in neupoštevanjem priporočene medsebojne razdalje. "Nasprotovanje ukrepom in ponavljajoče se kršitve takih oseb so vedno pogosteje objavljeni tudi na družbenih omrežjih, kjer so takšna sporočila zelo odmevna in dosežejo veliko število ljudi. Kot primer lahko navedemo posameznika, ki mu je bila že izdana globa zaradi neuporabe zaščitne maske, nekatera njegova dejanja so bila naznanjena tudi tožilstvu kot sum storitve kaznivega dejanja, kljub temu pa ta posameznik kršitve nadaljuje, saj je bil v preteklem tednu uveden ponoven postopek zaradi neuporabe zaščitne maske," je dejala.

Nadzor skupaj z zdravstvenimi inšpektorji opravljajo tudi policisti. Foto: BoBo
Nadzor skupaj z zdravstvenimi inšpektorji opravljajo tudi policisti. Foto: BoBo

Zdravstveni inšpektorji so tožilstvu naznanili tudi sum storitve kaznivega dejanja zoper več fizičnih oseb zaradi spodbujanja nestrpnosti, razžalitev, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, neupravičenega slikovnega snemanja in napeljevanja k prenašanju nalezljivih bolezni.

Skupaj z inšpektorji ali samostojno pa nadzor opravljajo tudi policisti, ki kljub stalnemu nadzoru in visokim globam še vedno zaznavajo veliko kršitev, ne le posameznikov, temveč tudi pravnih oseb ali oseb, ki samostojno opravljajo dejavnost.

V novembru so jih dnevno opravili več kot 2400. Občani so prijavili 852 domnevnih kršitev. Nekatere nadzore opravijo na podlagi prijav, druge pa ugotovijo sami, je povedal vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič. V novembru so tako sami ugotovili 6310 kršitev, od tega 1954 v zadnjem tednu.

"Glede policijskih ukrepov ponovno poudarjamo, da je namen policije, da z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovani cilj, pri čemer policija vedno izhaja iz načela sorazmernosti," je še dejal Sladič.

Ta konec tedna poostren nadzor na avtocestah in hitrih cestah

Od 1. novembra je mejna policija izdala 5742 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega 860 mladoletnim. Ob tem je Sladič dejal, naj se ljudje na pot čez mejo odpravijo le v primeru nujnih in neodložljivih potovanj in naj imajo pri sebi dokazila, da izpolnjujejo katero od izjem v odlokih glede omejitve gibanja ali prehajanja mej.

Napovedal je tudi, da bo policija ta konec tedna na območju celotne države na avtocestah in hitrih cestah vzpostavila nadzorne točke, na katerih se bo izvajal celovit nadzor cestnega prometa, vključno s preverjanjem namena potovanja udeležencev v prometu oziroma spoštovanja prepovedi gibanja med občinami.