Foto:
Foto:

Med drugim so spremenjeni sistem varovanja objektov, moštva in materialnih sredstev, poenostavljen je sistem opravljanja, uporabe in razpolaganja z objekti ter s prostori Slovenske vojske (SV), poenostavljeni pa so tudi postopki slovesnosti, vojaških počastitev in žalovanj.

Pravila še vedno predstavljajo začasno ureditev, dokončno pa jih bo mogoče sprejeti, ko bo predvidoma leta 2010 končan prehod na poklicno vojsko s pogodbeno rezervo. Z zakonskimi rešitvami so usklajene še tiste rešitve, ki so veljale zgolj za vojake na služenju vojaškega roka.

Pravila o uniformi in izgledu
Sprememba pravil prinaša tudi strožje in natančnejše določbe glede nošenja uniforme in izgleda. Glede nošenja uniforme je dodano določilo, da se lahko vojaške osebe udeležijo verskih obredov v uniformi. Medtem ko so prejšnja pravila glede izgleda opredeljevala, da lahko imajo vojaške osebe brke in brado, ki mora biti urejena tako, da jih ne moti pri uporabi zaščitne maske, prinašajo spremembe strožja določila. Tako je določeno, da morajo biti brada in brki kratko pristriženi, redno negovani in urejeni. Dlake brade in brkov ne smejo biti krajše od petih milimetrov in ne daljše od 20 milimetrov oziroma ne smejo segati čez zgornji gumb srajce. Ženske pa se med drugim ne smejo vpadljivo ličiti in si barvati lase v nenaravne barve.